Geen afbeelding beschikbaar

Beroemde inaugurele rede van John F. Kennedy in 1961

Zittend president Barack Obama heeft gisteren na maandenlang campagnevoeren de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen van zijn Republikeinse rivaal Mitt Romney. Obama refereerde in zijn overwinningstoespraak naar de beroemde inwijdingstoespraak van John Fitzgerald Kennedy, die op 20 januari 1961 werd ingezworen als de 35e president van de Verenigde Staten van Amerika.


Barack Obama wijdde in zijn overwinningstoespraak onder andere uit over de economische crisis, het decennium van Amerikaanse oorlog in Irak en Afghanistan, de gezondheidszorg en de schade die orkaan Sandy veroorzaakte.


Verwijzing


Daarnaast refereerde Obama in zijn toespraak naar de beroemde inaugurele rede van John F. Kennedy in 1961. De Democraat Kennedy werd in dat jaar de jongste Amerikaanse president uit de geschiedenis. Obama’s zin: “America’s never been about what can be done for us. It’s about what can be done by us together through the hard and frustrating, but necessary work of self-government”(Amerika heeft nooit gedraaid om wat het voor ons kan doen. Het gaat erom wat wij samen kunnen doen door het harde en frustrerende, maar noodzakelijke, werk van zelfbestuur), was een verwijzing naar Kennedy’s: “And so, my fellow Americans: ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country” (Vraag daarom niet, mede-Amerikanen, wat uw land voor u kan doen; vraag wat u voor uw land kunt doen).


Inauguratie van Kennedy


Kennedy had in november 1960 de presidentsverkiezingen nipt gewonnen van de Republikeinse vice-president Richard Nixon. Zijn Inauguration Day werd voorafgegaan door een zware sneeuwstorm in Washington, waardoor de feestelijke parade bijna afgelast werd. Tijdens zijn toespraak droeg de 43-jarige Kennedy slechts zijn pak, zonder overjas, om zijn jeugdigheid en kracht ten opzichte van zijn 70-jarige, en dik ingepakte, voorganger Dwight D. Eisenhower te benadrukken.


Koude Oorlog


Kennedy’s inaugurele rede is met 13 minuten en 59 seconden de één na kortste uit de geschiedenis. In zijn toespraak verwees hij onder andere naar de gevaren van de Koude Oorlog voor de wereldvrede en de rol van de Verenigde Naties en het Amerikaanse volk in de bewaring van deze vrede. Met de woorden: “Let the word go forth, that the torch has been passed to a new generation of Americans” (Verspreid het woord dat de toorts is doorgegeven aan een nieuwe generatie Amerikanen), schaarde Kennedy zich onder een nieuwe generatie Amerikanen die de strijd aangingen met armoede, tirannie en onderdrukking.


Mondiale samenwerking


Kennedy zag ook een mogelijke oplossing van de wereldproblemen door onderhandelingen en compromissen: “Let us never negotiatie out of fear, but let us never fear to negotiate” (Laten we nooit onderhandelen uit angst, maar laten we ook nooit te bang zijn om te onderhandelen). Hij liet zijn beroemde zin over wat Amerikanen konden doen voor het land volgen door: “My fellow citizens of the world, ask not what America will do for you, but what together we can do for the freedom of man” (Medeburgers van de wereld, vraag niet wat Amerika voor u zal doen, maar wat wij samen kunnen doen voor de vrijheid van de mens).


Kennedy’s inaugurele rede wordt door historici geschaard onder de beste presidentiële toespraken uit de geschiedenis. Barack Obama zal zijn tweede inaugurele toespraak houden op 20 januari 2013, nadat hij zich gisteren met 49 procent van de stemmen en 303 kiesmannen verzekerde van een tweede ambtstermijn als president van de Verenigde Staten.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!