Portrer van Frans Hals

Beroemde schilder Frans Hals


In 2013 opende koningin Beatrix in het Frans Hals Museum een speciale expositie ter ere van het 100-jarig jubileum van het museum. Het Frans Hals Museum exposeert naast meubilair en gebruiksvoorwerpen uit de 16e eeuw een grote collectie schilderijen, onder andere van de beroemde Haarlemse schilder Frans Hals.


Frans Hals werd geboren rond 1581 in Antwerpen. Net als veel andere Antwerpenaren verhuisde hij met zijn ouders naar Haarlem. Door de blokkade van de Schelde in 1585 was er een einde gekomen aan de bevoorrechte positie van Antwerpen, waardoor veel stedelingen naar het Noorden trokken. In Haarlem ging Hals in de leer bij de beroemde kunstschilder en schrijver Carel van Mander. Toen hij zich in 1610 aansloot bij het Sint-Lucasgilde kon hij als zelfstandig schilder werken en zelf leerling-schilders opleiden. Hoewel zijn oudst bekende werk uit 1611 is, moet hij al eerder volleerd schilder zijn geweest. Een lidmaatschap van het gilde was anders niet mogelijk.


Het is aannemelijk dat Frans Hals destijds een gerespecteerd man was. Veel van zijn opdrachtgevers hadden namelijk belangrijke posities in de samenleving en behoorden tot de gegoede burgerij. In tegenstelling tot beroemde schilders als Rembrandt richtte Hals zich volledig op het afbeelden van (groeps)portretten. Vooral de schilderijen van schuttersgilden worden beschouwd als meesterwerken. In zijn eigen tijd stond Hals al bekend vanwege zijn realistische en levendige schilderstijl. Zijn geschilderde gezichten zijn nooit statisch en de geportretteerden lijken elk moment uit het schilderij te kunnen stappen.


Ondanks zijn talent en succes leefde Hals niet in rijkdom. Bekend is dat het onderhoud van zijn omvangrijke gezin van 15 kinderen hem erg veel geld kostte. In 1666 overleed Hals en werd hij begraven in de Grote Kerk in Haarlem. Een gedeelte van zijn werk, onder andere enkele van zijn schuttersstukken, is tegenwoordig te zien in het Frans Hals Museum.


Afbeelding:


  • Portret van Frans Hals, circa 1650. Metropolian Museum of Art, via Wikimedia Commons.

Bronnen

- Volkskrant, Beatrix bezoekt 100-jarig (…), 25-02-2013

- Haarlems Dagblad, Frans Hals Museum (…)

- Geschiedenis Beleven, Frans Hals Museum (…)

- Cultuur Archief, Frans Hals Biografie (…)

- Geheugen van Nederland, Schilderijen uit het Frans Hals Museum (…)

- Cultuurwijs.nl, Over Frans Hals (…)

- Kunst-en-Cultuur, Frans Hals (…)

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, Hals Self Portrait, 1650

 

Leestips-berichten

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Frans Hals in the Frans Hals Museum
Frans Hals in the Frans Hals Museum

€ 15.00

 

Landen: 

Personen: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.