Geen afbeelding beschikbaar

Bijdrage Groniek: Nonnen, weeskinderen en demonen

Er staat weer een nieuwe bijdrage van Historisch Tijdschrift Groniek online! Ditmaal geschreven door universitair docent Hans de Waardt, over allerlei rare gevallen van 'bezetenheid' in de vroegmoderne kloosters en weeshuizen.

‘Iets dergelijks overkwam eens nonnen, geprofest volgens de strenge regels van Brigitta, in een klooster niet ver van Xanten gelegen. Ze werden op vreemde wijze gekweld waarbij sommigen in de lucht sprongen en geblaat en gruwelijke geluiden uitstootten. Soms werden ze van de hun toegewezen plaats in de kerk geduwd, waarbij hun sluier soms werd afgerukt.’

Duivelse invasies

In de zestiende en zeventiende eeuw was demonische bezetenheid een frequent voorkomend fenomeen. Vaak ging het om individuele incidenten, maar gevallen waarbij bepaalde gemeenschappen werden getroffen door duivelse invasies waren niet zeldzaam. Het ging dan om groepen die een communautair leven leidden dat min of meer was afgesloten van de buitenwereld. In het merendeel van de gevallen betrof het kloostergemeenschappen zoals het Brigittijner nonnenconvent in het voorbeeld hierboven. Maar ook weeshuizen konden worden getroffen door duivelse invasies.

Lees hier het hele artikel

Historisch Tijdschrift Groniek

logo%20groniek%20jpegHistorisch Tijdschrift Groniek is een uitgave van Stichting Groniek en verschijnt vier maal per jaar. De redactie wordt gevormd door studenten Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Groniek is in de vier decennia van zijn bestaan uitgegroeid van een bescheiden faculteitsblad tot een historisch tijdschrift dat landelijke bekendheid geniet. Bijdragen van prominente historici uit binnen- en buitenland, waaronder Frank Ankersmit en Hayden White, maken Groniek tot een breed gelezen wetenschappelijk kwartaaltijdschrift.

Groniek wijdt zich aan thema’s die in het brandpunt van het historisch debat staan. In de laatste jaren heeft dit geresulteerd in spraakmakende nummers als Gewelddadig Verleden, Hollands Licht en Late Oudheid. Komende tijd zullen nummers verschijnen over toeschouwers van de Franse Revolutie, vrouwen in de geschiedenis, en het naoorlogs economische denken.

Wil je meer longreads lezen? Kijk dan eens onder het kopje Verdieping!

 

Rubrieken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.