Bijgeloof van de Azteken

In 1465 heersen de Azteken over heel Centraal-Amerika, van Mexico tot aan Guatemala. Ze hebben verschillende goden, maar aanbidden vooral de zon. En die zonnegod moet vaak worden gevoed met bloed en offers.

De mythe van Quetzalcoatl

Op belangrijke Azteekse godsdienstige feestdagen worden duizenden mensen geofferd, vooral gevangenen. Een van de mythes die onder de Azteken leven, is die van Quetzalcoatl, de witte god. Dat is een man met goddelijke krachten die af en toe aan de Centraal-Amerikaanse volkeren verschijnt, wonderen doet en hun nieuwe vaardigheden bijbrengt. De mythe vormt de basis voor heel wat complottheorieën.

Witte god Cortes

Volgens de mythe zal de volgende terugkeer van de witte god het begin van een gouden tijd inluiden. De Azteekse leider, Montezuma, is zeer bijgelovig. Als in september 1521 de Spanjaard Cortes naar de Azteekse hoofdstad oprukt, blijken de pistolen en paarden van de veroveraars in diverse slagen beslissend. Als Cortés wordt gewaarschuwd voor een hinderlaag en deze vermijdt, weet Montezuma zeker dat Cortés in werkelijkheid Quetzalcoatl moet zijn. Hij verwelkomt Cortés dan ook in zijn hoofdstad Tenochtitlan en overlaadt hem met geschenken.

Azteekse kracht gebroken

Als Cortés opnieuw naar de kust vertrekt, laat hij een garnizoen achter. Maar dat garnizoen wordt aangevallen, zodat Cortés terugkeert en orde op zaken stelt. Montezuma blijft aan, maar is nog slechts een pop in handen van de Spaanse bezetter. De Azteken komen nog wel in opstand, maar hun kracht is gebroken en er is geen eenheid meer met de andere volkeren in de regio.

Over het boek

Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

Rubrieken: 

Partners: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.