Bijzondere dierengeschiedenissen

Een Roemeense kat heeft sinds 9 juni 2015 een leidinggevende functie. Het dier draagt de naam ‘Bossy’ en is na een ‘grondige’ sollicitatieprocedure benoemd tot communicatiedirecteur van een nieuw bedrijf. Dieren kregen vaker een bijzondere rol toebedeeld in de geschiedenis. In veel gevallen wordt een overdreven toewijding gecombineerd met pragmatisch denken. Drie gevallen van opvallende dierenliefde worden in dit artikel toegelicht.

De favoriete huisvlieg

De Romeinse dichter Vergilius toonde bijvoorbeeld veel rouw nadat zijn favoriete huisdier overleed. Hij richtte zijn huis in als mausoleum en organiseerde een zeer grote grafleggingsceremonie voor zijn huisdier. Hoogwaardigheidsbekleders kwamen van ver om de ceremonie bij te wonen en te luisteren naar de vele voordrachten en toespraken om de dood van het dier te herdenken.

Een pragmatische oplossing

Was Vergilius’ rouw werkelijk zo groot voor een overleden insect? Waarschijnlijk niet, de actie was een reactie op een nieuwe Romeinse wet. Deze wet was in werking gezet door het Triumviraat van de latere Octavianus. De legerleider moest zijn soldaten belonen voor hun diensten en deed dit door zijn financiële tekorten aan te vullen door gevorderde landgoederen van welvarende Romeinen. Er werd echter een uitzondering gemaakt voor graven en mausolea. Zodoende redde de begrafenis van de vlieg Vergilius’ landgoed.

De beste vriend van de mens

Verschillende dieren kunnen daarnaast op hele andere manieren van nut zijn. Varkens worden al eeuwenlang gebruikt in de zoektocht naar truffels en de verschillende roofvogels zijn al eeuwen het middelpunt van de jacht. Eén bepaald dier mag niet vergeten worden. Het belang van dit dier leverde het dan ook de bijnaam ‘beste vriend van de mens’ op.


Titel: Twee middeleeuwse beestenboeken- Het Beestenboek van Pierre de Beauvais & Het Beestenboek van de Liefde van Richard de Fournival.
Redactie: Julia C. Szirmai en Reinier Lops
ISBN: 9065508457
Uitgever: Verloren
Prijs: €13,-

 

 

Hond en hulpbehoevenden

Honden zijn dan ook al lang toegepast om het leven van blinden en beperkten dragelijk te maken. De eerste verwijzingen naar geleidehonden stammen uit de Middeleeuwen. In 1780 experimenteerden artsen in Frankrijk met het opleiden van blindengeleidehonden. De rest is geschiedenis.

Wetenschap

De historische banden tussen mensen en dieren is sterk beïnvloed door de wetenschappen. Mensen proberen in toenemende mate de belevingswereld te begrijpen. Een verdere stap is communicatie met dieren. Enkel de meest intelligente dieren komen in aanmerking voor dergelijk onderzoek.

De aap onderzoekt en wordt onderzocht

Tegenwoordig is deze rol weggelegd voor mensapen. Een bekend voorbeeld is Kanzi. Deze bonobo is met behulp van een klankbord in staat om te spreken met mensen. Door een schrift van abstracte tekens te combineren met de betekenissen van woorden heeft de aap een basale woordenschat. Verdere training stelt de aap in staat om vuur te maken en zelfs te koken.

Of de dieren het zich realiseren of niet, het blijkt dat het dier de mens kan helpen in urgente kwesties. In sommige gevallen, zoals in Boekarest, heeft dit een duidelijk commercieel doel. In andere gevallen slaagt de mens er in om een dieper begrip te krijgen van dieren en lukt het voorzichtig om hun beleving te doorgronden.

<h2>Bronnen</h2>
 

www.dailymail.co.uk,<a href="http://www.dailymail.co.uk/news/article-3117101/He-s-purr-fect-employee-... 'He's purr-fect employee Company Bucharest hires CAT communications director earns more than typical Romanian'</a>

cabinetmagazine.org,<a href="http://cabinetmagazine.org/issues/25/pendle.php"> 'Virgil's Fly'</a>

www.scientias.nl,<a href="http://www.scientias.nl/kanzi-de-superslimme-aap/"> 'kanzi de superslimme aap'</a>

dier-en-natuur.infonu.nl,<a href="http://dier-en-natuur.infonu.nl/diversen/141828-geschiedenis-van-blinden... 'geschiedenis van blindengeleidehonden'</a>

www.dailymail.co.uk,<a href="http://www.dailymail.co.uk/news/article-2651004/He-cook-play-music-use-c... 'He cook play music use computer make sarcastic jokes chatting 3.000 word-vocabulary My lunch worlds cleverest chimp'</a>

 

Afbeelding

Coolidge, Cassius Marcellus,<a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hisstationand4aces-coolidge.jpg"> 'His station and four aces'</a>

Via Wikimedia Commons

Rubrieken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.