Tour de France 1950

Bijzondere momenten uit de Tour de France

Zaterdag 29 juni 2013 ging alweer de 100e Tour de France van start. De grootste internationale wielerwedstrijd van het moment kent een rijke geschiedenis. In dit artikel wordt stil gestaan bij een aantal bijzondere momenten uit de grandioze tourhistorie, te beginnen bij het jaar 1926 waarin de zwaarste etappe ooit werd gereden.


Tijdens de Tour de France in 1926 werd de zwaarste en meest barre etappe ooit gereden. De tocht startte midden in de nacht en kenmerkte zich door regen, mist en een bittere kou. Terwijl renners zich een weg baanden over de steile bergpassen in de Pyreneeën stroomden enorme hoeveelheden modder over de geitenpaden. Tijdens de rit van 326 kilometer kregen de renners zelfs te kampen met sneeuw. Uiteindelijk voltooiden slechts 20 van de 76 gestarte wielrenners de etappe. Tourbaas Desgrange riep destijds op tot een zoektocht naar de resterende renners.


Derailleur toegestaan in de Tour de France


In 1937 werd voor het eerst een fiets met versnellingen toegestaan: de derailleur. Tourbaas Desgrange moest er even aan wennen, want hij vond het naar eigen zeggen meer iets voor vrouwen, dwergen en invaliden. De derailleur had drie versnellingen, waardoor renners konden schakelen zonder een wiel te vervangen. Voorheen bestonden er namelijk verschillende wielen voor bergopwaartse of bergafwaartse routes. De Franse favoriet Roger Lápebie was een van de eerste die de derailleur gebruikte.


Tour de France op televisie


In 1949 werd de Tour de France voor het eerst uitgezonden op televisie. Vanaf een jeep werd een enorme camera op de wielrenners gericht. Een motorrijder haalde de film vervolgens op om deze elders te laten ontwikkelen. In Parijs werd ten slotte aan de montage en het geluid van de film gewerkt. Pas de volgende middag konden mensen thuis op hun televisie de Tour bekijken.


Eerste dopingcontrole


Het Franse ministerie van Sport en Jeugd vond het op 28 juni 1966 tijd worden voor een ware dopingcontrole in de Tour de France. Veel renners vonden het gebruik van stimulerende middelen heel normaal bij een sport als wielrennen, en reageerden woedend op het besluit. Sommigen stapten onderweg van hun fiets en gingen over op een staking. Ook de Belgische toprenner Rik van Looy weigerde de dopingcontrole te ondergaan. In totaal werden vijf renners betrapt op het gebruik van doping.


Joop Zoetemelk en de felicitatie van Dries van Agt


In 1980 won de Nederlander Joop Zoetemelk de Tour de France. Tijdens zijn inhuldiging op de Champs Élyssées werd hij stevig omhelsd door premier Dries van Agt, die zelf al jaren lang een passie voor wielrennen koesterde. Van Agt steeg hiermee direct in de opiniepeilingen, al was dit maar van korte duur. Zoetemelk was na Jan Janssen de tweede Nederlandse Tourwinnaar. Hij was vooral sterk in tijdritten en in de bergetappes.


Met de 100e editie van de Tour de France brak op 29 juni 2013 wederom een bijzonder moment aan. De Tour werd namelijk voor de eerste keer begonnen met een etappe over het Franse eiland Corsica. Voor de 100e editie van de Tour wilde de organisatie een mooie en originele startlocatie. 


Afbeelding: 


  • Eerste dag Tour de France. Nederlandse ploeg: Harry Pot / Anefo [CC0], via Wikimedia Commons

Bronnen


- NRC Weekend, ‘Meer dan een eeuw Tourhistorie’, 22-6-2013.


- Routetourdefrance.nl, ‘Route Tour de France’.


- Tourgeschiedenis.nl, 'Tour de France 1926'. 


LeestipLance Armstrongs oorlog (ebook)Lance Armstrongs oorlog (ebook)


€ 9.99  

Landen: 

Personen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.