Geen afbeelding beschikbaar

Bill Clinton en zijn sigaar

Washington 1998-  “But I want to say one thing to the American people. I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky. I never told anybody to lie, not a single time; never. These allegations are false”, zo luidde de verklaring van Bill Clinton op 26 januari 1998. Op 17 augustus kwam hij hierop terug.

Het Lewinsky-schandaal

Seksschandalen en minnaressen zijn niks nieuws in de hoogste kringen van de politiek en het bedrijfsleven, zoals afgelopen maanden weer bleek met de beschuldigingen van Dominique Strauss-Kahn. Maar het meest tot de verbeelding sprekende geval is de affaire die de Amerikaanse president Bill Clinton met een stagiaire, Monica Lewinsky, had. Tussen november 1995 en maart 1997 had de Amerikaanse president Bill Clinton enkele seksuele contacten met deze stagiaire in het Witte Huis. Het is inmiddels alweer jaren geleden dat hij de verklaring aflegde dat hij geen seksuele relatie had met die vrouw, Monica Lewinsky.

Verklaring onder ede

Maar het beeld van Clinton met de sigaar en de blauwe jurk van Lewinsky blijven tot de verbeelding spreken. Clinton verklaarde onder ede dat hij geen seksuele affaire, een seksuele relatie of überhaupt seksuele betrekkingen met Lewinsky had. Het nieuws kwam in januari 1998 in de media.

Meineed?

Een half jaar later kwam hij daarop terug. Op 17 augustus verklaarde hij een relatie te hebben gehad met Lewinsky die niet gepast was. De president erkende op nationale televisie dat hij het Amerikaanse volk, zijn ministers en zijn staf zeven maanden lang misleid had. Het leidde tot een afzettingsprocedure, omdat hij meineed zou hebben gepleegd. Clinton hield echter vol dat van overspel geen sprake was: ‘orale seks’ viel volgens hem niet onder ‘seks’. De acties waren bij hem verricht en hij had naar eigen zeggen zelf een passieve houding gevoerd. Clinton werd uiteindelijk vrijgesproken van de aanklachten.

De verklaring die Clinton 17 augustus 1998 aflegde, is hier te lezen.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Grace O’Malley, piratenkoningin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.