Geen afbeelding beschikbaar

Biografie Astrid Lindgren, auteur van Pippi Langkous

Maandag heeft de Nederlandse kinderboekenschrijver Guus Kuijer de Astrid Lindgrenprijs uitgereikt gekregen. De prijs wordt toegekend aan een schrijver die in de geest van Lindgren werkt en zo kinder- en jeugdliteratuur stimuleert. De Zweedse Astrid Lindgren is nog steeds één van de meest gelezen kinderboekenschrijvers. Ze werd geboren op 14 november 1907.

Astrid Lindgren werd geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson, op de boerderij van haar ouders in Småland, in het zuiden van Zweden. Haar vader vertelde altijd zeer levendig over de mensen in het dorp en al hun manieren en gebruiken. Hierdoor werd de  liefde van Lindgren voor mooie verhalen geboren.

Zoon Lasse

Op 18-jarige leeftijd ging Astrid werken voor de plaatselijke krant als journaliste in opleiding. In deze periode raakte ze zwanger van de hoofdredacteur van de krant. Deze vroeg haar ten huwelijk, maar ze sloeg dit aanbod af en vertrok naar Stockholm. Ze beviel op 4 december 1926 van haar zoon Lasse. Het jongetje werd eerst ondergebracht in een pleeggezin, omdat Astrid continu op kantoor moest werken om in haar levensonderhoud te kunnen voorzien en dus niet voor haar zoon kon zorgen. Later ging Lasse bij haar ouders op de boerderij in Småland wonen.

Huwelijk Astrid en Sture

Astrid was inmiddels  werkzaam als stenografe en kantoorhulp, terwijl ze een opleiding tot secretaresse volgde. In 1928 was ze voor een automobilistenorganisatie gaan werken. Ze werd verliefd op de chef van het kantoor, Sture Lindgren. Het stel trouwde in april 1931 en het echtpaar een dochter, Karin. Na haar huwelijk stopte Lindgren met haar kantoorwerk, waarna ze weer begon met schrijven. ’s Avonds vertelde ze vaak zelfverzonnen verhalen aan haar kinderen. Eén van deze verhalen ging over Pippi Langkous.

Pippi Langkous

Het  meisje Pippi, dat in Villa Kakelbont woonde met haar paard en aapje, deed waar ze zelf zin in had. Pippi Langkous zou uitgroeien tot Lindgrens meest bekende werk. In 1944 kwam haar eerste boek uit, Britt-Mari lucht haar hart. Het was een succes en een jaar later besloot haar uitgever ook Pippi uit te geven. Dit wordt gezien als een doorbraak in de kinderliteratuur, omdat Lindgren het kind en de literatuur bevrijdde van de zware moraal. Lindgren vond dit zelf maar ‘pretentieus gewauwel’ en meende dat ze gewoon de speciale humor die kinderen hebben, in haar boeken probeerde te verwerken.

Astrid Lindgrenprijs

Na haar dood bleek uit haar archieven echter dat haar boeken veel verwijzingen naar weken uit de wereldliteratuur bevatten. Astrid Lindgren stierf op 28 januari 2002 op 95-jarige leeftijd. De Astrid Lindgrenprijs die Kuijper nu heeft gewonnen, bestaat sinds het overlijden van Lindgren in 2002. De prijs wordt ook wel de Nobelprijs voor de Kinderliteratuur genoemd. Kuijer is de eerste Nederlander die de prijs ontvangt. 

Landen: 

Personen: 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.