Geen afbeelding beschikbaar

Biografie nieuwslezeres Sacha de Boer

Een opmerkelijke uitspraak van nieuwslezeres Sacha de Boer in De Wereld Draait Door op 5 maart 2013, waar ze praatte over haar besluit te stoppen bij het NOS Journaal. Sinds 1992 was De Boer verslaggever en presenteerde ze diverse Journaals. Bijzonder, want “op school verweet de leraar me dat het leek alsof ik het telefoonboek opdreunde als ik voorlas”, vertelde de nieuwslezeres in een interview aan het blad Opzij in 2005.


Sacha de Boer werd geboren op 9 april 1967 in Amsterdam. Ze was de dochter van een huisarts en groeide in Weesp op. Na haar middelbare schooltijd in Hilversum startte De Boer met een studie psychologie. Ze kwam er echter al snel achter dat dit niet ‘haar ding was’. Daarom ging ze communicatiewetenschappen studeren en werkte ze ondertussen bij de televisiezender AT5. “Maar toen ik na mijn studie naar een baan als verslaggeefster solliciteerde, wilde niemand me hebben. Te weinig ervaring, zeiden ze.” Na haar studie kwam ze uiteindelijk terecht bij Radio 10, waar ze zelfstandig de nieuwsitems in elkaar zette en ervaring opdeed.  


Toen er bij AT5 een nieuwslezer ziek werd, belden zij De Boer op met de vraag of ze de nieuwsuitzending wilde overnemen. In eerste instantie voelde ze er niets voor om ‘met een dikke laag make-up voor de camera te zitten’. Toen ze uiteindelijk voor de camera zat, viel het haar erg mee. Ze kreeg zelfs het aanbod om te blijven. Uiteindelijk rolde ze zo het vak in, en in 1995 ging ze ‘Veronica’s Nieuwslijn’ presenteren. Dit programma werd geen succes, maar De Boer leerde er wel presentator Rick Nieman kennen, met wie ze op 14 februari 2002 trouwde.


Ze kwam in 1996 bij de NOS terecht en presenteerde vanaf 2003 het Achtuurjournaal. Naast haar werk bij de NOS richtte De Boer zich op haar passie voor fotografie. Na 21 jaar ‘in het nieuws’ wil ze zich nu zich meer gaan richten op haar carrière als fotografe. ‘Slow journalism’ zoals ze het zelf in de uitzending van De Wereld Draait Door noemde. “Mijn fotografie neemt zo’n vlucht dat ik steeds vaker interessante klussen moet weigeren.”


De hoofdredacteur van NOS Nieuws, Marcel Gelauff,  heeft begrip voor de keuze van De Boer. “Een van onze bekendste presentatoren gaat weg. Dat is nogal wat, maar het is haar natuurlijk zeer gegund.” De NOS maakte bekend dat ze op 3 mei 2013 voor het laatst te zien te zal zijn als nieuwslezeres.

Bronnen:


- Volkskrant.nl, Sacha de Boer stopt (…), 05-03-2013


- NRC.nl, Sacha de Boer weg bij NOS (…), 05-03-2013


- NOS.nl, Sacha de Boer verlaat NOS (…), 05-03-2013


- Opzij/Renate van der Zee, Met je hoofd op de buis (…), 01-06-2005


 


 


 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.