Geen afbeelding beschikbaar

Biografie van Ella Fitzgerald

Ik ben erg verlegen en ga mensen uit de weg. Maar op het moment dat ik op het podium sta, is het een ander gevoel, dat me lef geeft. Misschien is het omdat het iets is wat ik graag doe.

Aldus Ella Fitzgerald, een van de grootste jazz-zangeressen ooit. Op 25 april 2013 eert Google haar met een speciale Google-Doodle om haar 96e geboortedag te vieren. De zangeres werd ‘The First Lady of Song’ genoemd en werd wereldberoemd met haar unieke talent om instrumentale geluiden met haar stem na te bootsen.

Ella Fitzgerald werd geboren op 25 april 1917 in de Amerikaanse plaats Newport News in Virginia. Ze was de dochter van William Fitzgerald en Temperance Williams. Toen ze nog geen maand oud was gingen haar ouders uit elkaar, en Fitzgerald groeide op met haar moeder en haar nieuwe vriend Joseph De Sailva in New York. Het gezin was arm, en op jonge leeftijd moest Fitzgerald al werken als koerier om het gezinsinkomen aan te vullen.

Toen haar moeder in 1932 overleed trok Fitzgerald in bij een tante. Steeds vaker spijbelde ze, tot ze in 1934 besloot op straat te gaan leven en voor een eigen inkomen te gaan zorgen. Op een dag stapte Fitzgerald binnen bij een theater in New York en deed mee aan een zangwedstrijd. Haar publiek was uitzinnig en ze won de eerste prijs van 25 dollar. Ze viel op bij bandleider Chick Webb en al snel werd ze zangeres van zijn band. Met de band behaalde ze in 1938 haar eerste nummer één hitlijstnotering met ‘A-Tisket A-Tasket’. Na het overlijden van Webb in 1939 ging Fitzgerald zelfstandig verder en werkte onder andere samen met Benny Goodman en Norman Granz. Laatstgenoemde werd ook haar manager. In de jaren ’50 en ’60 werd Fitzgerald steeds beroemder. Een van haar grootste successen was haar uitvoering van ‘Mack the Knife’ in 1960. Ze verzorgde tot in de jaren ’70 optredens met bekende artiesten als Louis Armstrong en Frank Sinatra.

Vanaf de jaren ’80 ging haar gezondheid achteruit. In 1989 nam ze haar laatste plaat op en twee jaar later gaf ze haar laatste publieke optreden in Carnegie Hall in New York. Fitzgerald werd steeds zieker en op 15 juni 1996 overleed de jazz-zangeres in haar huis in Beverly Hills. In haar leven nam ze in totaal meer dan 2000 liedjes op. Ook na haar overlijden is Fitzgerald nog veelgeprezen. Bing Crosby zei eens over haar: ‘Man, vrouw of kind, Ella is de grootste van allemaal’.

Bronnen

- Zdnet.be, Ella Fitzgerald gevierd met (…), 25-04-2013

- Biography.com, Ella Fitzgerald was born (…)

- Ellafitzgerald.com, The official site of Ella (…)

- Brainyquotes.com, Ella Fitzgerald (…)

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, Ella Fitzgerald, 1946

 

Leestips - Boeken

Duivelsmuziek
Duivelsmuziek

€ 24.95

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!