Geen afbeelding beschikbaar

Biografie van Ernest Borgnine

Afgelopen weekend is de Amerikaanse televisie- en filmacteur Ernest Borgnine op 95-jarige leeftijd overleden. Borgnine was onder meer bekend vanwege zijn rollen in Airwolf, The Poseidon Adventure en The Wild Bunch. In 1956 won de acteur zelfs een Oscar voor zijn hoofdrol in de film Marty. Collega Scott Baio omschreef Borgnine als ‘een groot Italiaan, acteur, veteraan en vader.’

De Amerikaanse acteur Ernest Borgnine werd geboren op 24 januari 1917 als de zoon van twee Italiaanse immigranten. Toen hij twee jaar oud was kregen zijn ouders ruzie en keerde hij met zijn moeder terug naar Italië. In 1923 kwamen zijn ouders echter weer bij elkaar en vestigde het gezin zich in New Haven, Connecticut.

Marine

Na afronding van zijn middelbare school trad Borgnine in 1935 in dienst bij de Amerikaanse marine. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed hij dienst op de USS Lamberton en kreeg hij vijf onderscheidingen, waaronder een medaille voor goed gedrag. Na afloop van de oorlog besloot Borgnine de marine te verlaten, maar hij had nog geen idee welk werk hij dan wilde doen. Op een dag zei zijn moeder: “Je houdt er toch zo van om jezelf publiekelijk voor gek te zetten, dus waarom wordt je geen acteur?”

Acteur

In 1947 kreeg Borgnine zijn eerste kleine rol als acteur in het theaterstuk ‘State of the Union’. Twee jaar later volgde zijn debuut op Broadway met zijn vertolking van een mannelijke verpleger in ‘Harvey’. Na enkele succesvolle jaren in de theaterwereld besloot Borgnine in 1951 te verhuizen naar Los Angeles voor een loopbaan in de film en televisiewereld. Binnen twee jaar brak hij door met de rol van wrede gevangenisbewaker Sergeant ‘Fatso’ Judson in de film ‘From Here to Eternity’ (1953). Borgnine was zo overtuigend als slechterik dat hij datzelfde karakter ook kreeg in de films ‘Johnny Guitar’ (1954), ‘Vera Cruz’ (1954) en ‘Bad Day at Black Rock’ (1955).

Oscar

Borgnine in McHale's Navy, 1962

Borgnine in McHale's Navy, 1962

In de film ‘Marty’ uit 1955 vertolkte Borgnine echter de vrolijke Italiaans-Amerikaanse slager Marty Piletti. Deze casting bleek een groot succes, want het jaar daarop ontving Borgnine een Oscar voor zijn hoofdrol in de film. Vervolgens kon zijn loopbaan als filmacteur niet meer stuk en speelde hij onder meer in grote producties als ‘The Vikings’(1958), ‘The Dirty Dozen’(1967) en ‘The Poseidon Adventure’ (1972). Daarnaast vertolkte Borgnine ook steeds meer (gast)rollen in televisieseries, waaronder in McHale's Navy, Magnum P.I. en The Love Boat. In 1986 resulteerde dit in een vaste rol in de serie ‘Airwolf’, waarin hij het joviale personage van Dominic Santini speelde.

Overlijden

Uiteindelijk zou Borgnine nog tot vlak voor zijn dood actief blijven als acteur. Zo verscheen hij in 2009 nog in de dramaserie ‘ER’ en vertolkte hij tot 2010 de stem van ‘Mermaid Man’ in de tekenfilm ‘Spongebob Squarepants’. Afgelopen zondag, op 8 juli 2012, kwam de 95-jarige Borgnine echter plots te overlijden als gevolg van nierfalen. “De industrie heeft een groot persoon verloren. Iemand van zijn kaliber zullen we nooit meer meemaken”, aldus zijn manager Linda Bensky.

Rubrieken: 

Landen: 

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!