Geen afbeelding beschikbaar

Biografie van Gerrit Komrij

Gerrit Komrij, Nederlands dichter en schrijver, is afgelopen donderdag op 68 jarige leeftijd overleden. Komrij begon al tijdens zijn middelbare schoolperiode in de jaren ’50 met dichten en won tijdens zijn schrijfcarrière talloze prijzen voor zijn oeuvre. Zo werd hij in 2000 door de Nederlandse lezers uitgeroepen tot Dichter des Vaderlands.

Gerrit Jan Komrij werd op 30 maart 1944 geboren te Winterswijk. Hij groeide naar eigen zeggen op in een socialistisch gezin en meldde zich in 1956 aan als leerling op de plaatselijke Hogere Burgerschool (HBS). Hier presteerde hij zo goed, dat hij naar het gymnasium mocht overstappen. Tijdens zijn middelbare schoolperiode schreef hij teksten voor het schoolcabaret, evenals kritische artikelen voor de schoolkrant. Ook maakte hij op het gymnasium zijn eerste gedichten. In 1962 slaagde hij voor het eindexamen.

Hij verhuisde dat jaar naar Amsterdam, waar hij Algemene Literatuurwetenschap ging studeren. Hij brak zijn studie echter vroegtijdig af en emigreerde in 1965 naar Kreta, waar hij lesgaf op een Griekse school. In 1967 keerde Komrij terug naar Amsterdam en stortte hij zich op zijn schrijfcarrière. Het jaar daarop debuteerde hij met de gedichtenbundel Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten. De vorm van zijn gedichten viel op omdat Komrij afweek van de vrije verzenstijl die in de jaren ’50 gebruikelijk was.

Komrij groeide uit tot een gewaardeerd dichter, maar schreef ook muziek en hield zich bezig met theater. Zo vertaalde hij diverse werken van Shakespeare en was hij verantwoordelijk voor de productie van de musical Cats (1987). Ook schreef hij voor het NRC Handelsblad een wekelijkse bijdrage over vergeten gedichten. Komrij kreeg tijdens zijn carrière veel onderscheidingen voor zijn werk. Zo ontving hij in 1993 de P.C. Hooft-prijs en mocht hij in 2008 de Zilveren Griffel in ontvangst nemen voor zijn bundel De Nederlandse Kinderpoëzie en enkele gedichten (2008). In 2000 werd hij uitgeroepen tot Dichter des Vaderlands.

Gerrit Komrij ging in 1967 samenwonen met zijn partner Charles Hofman. In 2010 kondigden de twee aan verloofd te zijn. Het is echter niet duidelijk of het huwelijk ooit heeft plaatsgevonden.

Komrij stierf afgelopen donderdag na een kort ziektebed in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis ziekenhuis in Amsterdam.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Grace O’Malley, piratenkoningin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.