Geen afbeelding beschikbaar

Biografie van Gore Vidal

“We zijn allemaal biseksueel, dat is een feit. (…) Homoseksualiteit is net zo natuurlijk als heteroseksualiteit.” Gisteren is de Amerikaanse schrijver, politiek activist en essayist Gore Vidal op 86-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de eerste auteurs in de Verenigde Staten die na de Tweede Wereldoorlog openlijk durfde te praten over homoseksualiteit en biseksualiteit, wat resulteerde in veel ophef.

Eugene Luther Gore Vidal werd geboren op 3 oktober 1925 in New York. Hij was de zoon van piloot Eugene Vidal en tevens de kleinzoon van Democratisch senator Thomas Gore. Al op jonge leeftijd raakte Vidal vertrouwd met de Amerikaanse politiek, aangezien hij vaak meeging naar het Capitool om zijn halfblinde opa te helpen met het voorlezen van zijn stukken. Toen hij 14 jaar oud was verhuisde hij voor zijn studie naar Frankrijk, maar na de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog keerde hij in 1940 terug naar de Verenigde Staten.

Schrijfcarrière

Na zijn afstuderen trad Vidal in 1943 toe tot het Amerikaanse leger en werd hij eerste stuurman op een transportschip. Tijdens zijn diensttijd schreef hij zijn eerste boek, de militaire roman ‘Williwaw’, dat een redelijk succes werd. In 1948 publiceerde hij vervolgens ‘The City and the Pillar’, een verhaal over een jonge man die volwassen wordt en ontdekt dat hij homoseksueel is. De roman betekende de doorbraak van Vidal, maar het controversiële onderwerp homoseksualiteit leverde hem tevens veel kritiek op. Zo vond Orville Prescott, boekencriticus van de New York Times, het boek zo walgelijk dat hij het weigerde te recenseren.

Essayist

In de jaren ’50 en ’60 breidde Vidal zijn repertoire steeds verder uit en hield hij zich, naast het schrijven van boeken, ook bezig met het maken van toneelstukken, het vervullen van kleine acteerrolletjes en het dirigeren van filmscripts. Veruit het bekendst werd hij echter door zijn essays, die zich onder meer richtten op de politiek en de seksualiteit. “Ongeacht de aard van het onderwerp is hij in staat om het te benaderen met de waardering van een artiest, het geweten van een geleerde en de overtuigende krachten van een essayist,” zo oordeelde de National Book Award over Vidal in 1993.

Politieke loopbaan

Gore Vidal, 1948

Gore Vidal, 1948

Vanaf het begin van de jaren ’60 ambieerde de activist Vidal ook een politieke loopbaan. Zo stelde hij zich in 1960 namens de Democraten kandidaat voor het Congres in het 29ste district van New York. Zijn politieke leus – “You’ll get more with Gore” – sloeg echter niet voldoende aan in het traditioneel Republikeinse district, en Vidal verloor de verkiezingen. In 1982 zou Vidal het nogmaals proberen door zich kandidaat te stellen voor de Senaat, maar hij verloor het van zittend gouverneur Jimmy Brown.

Desalniettemin bleef Vidal gedurende zijn hele leven betrokken bij de Amerikaanse politiek. Zo maakte hij zich ernstige zorgen over de machtsverdeling in Amerika: “In principe is er in de Verenigde Staten maar één partij: de Partij van het Bezit. De Republikeinen zijn wat stommer, wat rigider en wat strenger in de leer dan de Democraten; die schattiger, knapper en iets meer corrupt zijn, (…) maar in essentie zit er maar weinig verschil tussen de twee partijen.” Vidal verzette zich in het bijzonder tegen het presidentschap van George W. Bush, die hij beschouwde als een oorlogscrimineel.

Persoonlijke leven

Op relationeel gebied was Vidal biseksueel, wat hij beschouwde als de meest ‘natuurlijke’ staat van de mens. “Bepaalde beschavingen hebben homoseksualiteit uit demografisch oogpunt onderdrukt, terwijl militaire staten het soms juist verheerlijkten. Maar los van alle taboes is homoseksualiteit gewoon een constant feit van het menselijk bestaan, en dus geen ziekte, geen zonde en geen misdaad.”

Zelf hield Vidal er relaties op na met zowel mannen als vrouwen, totdat hij in 1950 zijn levenspartner Howard Austen ontmoette. De twee woonden samen afwisselend in Italië en Californië, tot de dood van Austen in 2003. Gisteren, op 31 juli 2012, kwam ook Gore Vidal te overlijden. Hij stierf op 86-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longaandoening.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.