Biografie van Isabella d’Este

Een schilderij dat 3,5 jaar geleden tevoorschijn kwam uit een Zwitserse kluis blijkt geschilderd te zijn door Leonardo Da Vinci. Dit concluderen Da Vinci-kenners na onderzoek van het schilderij, waarop Isabella d’Este, markiezin van Mantua, is afgebeeld. Zij stond bekend als een van de belangrijkste vrouwen van de Italiaanse Renaissance vanwege haar patronage voor kunst en cultuur.

Isabella d’Este werd geboren op 18 mei 1474, als eerste dochter van de Hertog van Ferra, Ercole I. Haar ouders vonden dat zij dezelfde opvoeding moest krijgen als hun zoons, waardoor ze, in tegenstelling tot de meeste vrouwen uit haar tijd, buitengewoon goed was opgeleid. Ze sprak en schreef Grieks en Latijn en stond al op jonge leeftijd bekend om haar intellect. Ook had ze veel talent voor muziek en een grote interesse in kunst.

Kunstpatronage

In 1490 trouwde Isabella met Francesco Gonzaga, die net zijn vader had opgevolgd als Markies van Mantua. Samen kregen zij acht kinderen. Na haar huwelijk bleef Isabella de interesse in kunst behouden. Zij en haar man werden fervent verzamelaars van kunst en verzamelden veel kunstenaars aan hun hof, onder wie Rafaël, Titiaan en Da Vinci. Het hof van Mantua stond bekend als een van de belangrijkste culturele centra van Italië. Ook verbouwde zij haar paleis tot een museum.

Politieke invloed

Nadat Francesco, bevelhebber van de Venetiaanse leger,  in 1509 door de Fransen gevangen werd genomen, werd Isabella regentes van Mantua. In deze hoedanigheid onderhandelde zij met Frankrijk over een vredesverdrag en de vrijlating van haar man. Dit gebeurde in 1512. Na de dood van haar man in 1519 werd zij opnieuw regentes van Mantua tot haar oudste zoon Federico oud genoeg was om zijn vader op te volgen als Markies. Ze was erg populair onder de bevolking en bleef ook tijdens het de regeringsperiode van haar zoon een belangrijke rol spelen in de Mantuaanse politiek. In 1539 stierf Isabella in de stadstaat Solarolo, die ze tot dan toe had bestuurd.

Leonardo Da Vinci

In het Louvre hangt een tekening van Isabella, gemaakt door Da Vinci in 1499. Op deze tekening is Isabella d’Este te zien in dezelfde houding als op het 3,5 jaar geleden ontdekte schilderij van Isabella d’Este in de Zwitserse kluis, wat er op duidt dat het waarschijnlijk een voorstudie is geweest.

Tentoonstelling Da Vinci The Genius

Het meest complete overzicht van Leonardo da Vinci is nu te zien in Nederland. Van 6 september tot en met 6 januari 2014 is de wereldberoemde reizende tentoonstelling ‘Da Vinci The Genius’ eindelijk in ons land te bezichtigen.

Een bezoek aan Da Vinci The Genius is een ware ontdekkingsreis, voor jong en oud. De tentoonstelling vindt plaats van 6 september tot en met 6 januari in Post Rotterdam, Coolsingel 42 en is dagelijks geopend van 10:00 – 18:30. De tickets zijn vanaf nu te koop op www.davincithegenius.nl en vanaf 6 september aan de ingang van de tentoonstelling. Meer informatie.

<h3>Bronnen</h3>
-     womenshistory.about.com,<a title="Isabella d'Este" href="http://womenshistory.about.com/od/medievalitalianwomen/a/isabella_d_este... target="_blank"> Isabella d'Este</a>

-     kunst-en-cultuur.infonu.nl,<a title="Isabella d'Este" href="http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/55041-isabella-deste-patr... target="_blank"> Isabella d'Este patrones van de kunsten</a>

-     en.wikipedia.org, <a title="Isabella d'Este" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Isabella_d%27Este" target="_blank">Isabella d'Este</a>

 

afbeelding

-     wikimedia commons
<h3>Informatie</h3>
<h2>BEZOEKADRES</h2>
Post Rotterdam
Coolsingel 42
3011 AD ROTTERDAM

Voor meer informatie over de bereikbaarheid, <a href="http://www.davincithegenius.nl/#!/nl/Bezoekersinfo/Openingstijden/" target="_blank">klik hier</a>.

 
<h2>OPENINGSTIJDEN</h2>
Maandag t/m zondag van 10:00 tot 18:30 uur.
Da Vinci - The Genius is ook open op feestdagen.

Voor meer informatie over de openingstijden, <a href="http://www.davincithegenius.nl/#!/nl/Bezoekersinfo/Route/" target="_blank">klik hier</a>.

 
<h2>VOLG ONS OP FACEBOOK EN TWITTER!</h2>
Facebook: <a href="http://www.facebook.com/davincithegeniusNL" target="_blank">DavincithegeniusNL
</a>Twitter: <a href="http://www.twitter.com/expo_one_go" target="_blank">@Expo_One_Go</a>

 
<h2>ARRANGEMENTEN</h2>
Voor speciale arrangementen, <a href="http://www.davincithegenius.nl/#!/nl/Bezoekersinfo/Arrangementen/" target="_blank">kilik hier</a>.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.