Jimi Hendrix

Biografie van Jimi Hendrix

Bles't with victory and peace, may the heav'n rescued land. Praise the Power that hath made and preserved us a nation.Then conquer we must, when our cause it is just. And this be our motto: "In God is our trust.” Jimi Hendrix werd in 2011door specialisten van het muziekblad Rolling Stone en topgitaristen uitgeroepen tot beste gitarist aller tijden.

Jonge jaren

De invloedrijke gitarist uit de jaren zeventig, James Marshall Hendrix, werd geboren als Johnny Allen Hendrix op 27 november 1942 in Seattle. Na het overlijden van zijn moeder op 2 februari 1958, werd Jimi opgevoed door zijn grootouders. Al op jonge leeftijd was Hendrix geïntrigeerd door muziek en op school speelde hij in verschillende schoolbandjes. Toen hij elf jaar oud was kreeg hij zijn eerste akoestische gitaar en twee jaar later besloot hij ook een elektrische variant aan te schaffen.

Ontmoetingen met andere muzikanten

Toen hij in 1961 van school werd gestuurd, meldde de jonge Jimi zich aan bij het leger. Maar hij hield het niet lang vol. Na 14 maanden in dienst te zijn geweest werd hij uit het leger ontslagen, doordat hij bij een parachutesprong een enkel brak. Charles R. Cross, de schrijver van het boek A Room Full Of Mirrors, beweert echter dat hij uit het leger werd gezet omdat hij zich homoseksueel voordeed. Na zijn ontslag uit het leger trok Jimi als begeleidend gitarist door de Verenigde Staten, waar hij met vele soul- en blues groepen optrad. Zo stond hij op het podium met bekende artiesten als B.B. King, Little Richard, Jackie Wilson, Bo Diddley en The Isley Brothers.

The Jimi Hendrix Experience

Toen hij op een avond met zijn band Jimi James and the Blue Flames optrad in café Wha in Greenwich Village in New York, werd hij gespot door de basgitarist van The Animals, Chas Chandler. Hij vroeg Jimi met hem naar Engeland te gaan om daar zijn muziekcarrière verder op poten te zetten. Daar vormde hij een groep onder de naam "The Jimi Hendrix Experience", waarmee hij een echte doorstart maakte.

Hendrix op Woodstock

In augustus 1969 trad hij op het beroemde Woodstock-festival op en tot grote verassing van de mensen op het festival verscheen hij met een andere band dan normaal "Gypsy Suns and Rainbows". Zijn optreden op Woodstock wordt door veel mensen als één van zijn beste liveoptredens ooit gezien. In deze show zong hij onder andere een controversiële versie van het Amerikaanse volkslied. Veel mensen dachten dat dit een protestlied was tegen de Amerikaanse regering, maar Hendrix zei in een interview bij het televisieprogramma "The Dick Cavett Show" dat dit totaal niet het geval was. “I thought it was beautiful”.

Albums van Hendrix

Tijdens zijn leven bracht hij echter maar vijf albums uit: Are you experienced (1967), Axis: Bold as Love (1967), Electric Ladyland (1968), Smash Hits (1969) en Band of Gypsies (1970). Jimi Hendrix stierf in het Samarkand Hotel in Londen op 18 september 1970 toen hij 27 jaar oud was. Hij stikte in zijn eigen braaksel nadat hij een grote dosis slaappillen had gecombineerd met rode wijn. Volgens velen tilde Hendrix het elektrische gitaarspel naar een veel hoger niveau. Vandaar dat hij door het blad Rolling Stone is gekozen tot de beste gitarist aller tijden.

afbeelding

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jimi_Hendrix_1967_uncropped.jpg

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.