Biografie van kunstenaar Auguste Rodin

Op 24 juli 2014 werd bekend dat er mogelijk beelden van de Franse kunstenaar Rodin zijn gevonden. De beelden maken onderdeel uit van de kunstcollectie van de onlangs overleden verzamelaar Cornelius Gurlitt. Auguste Rodin maakte wereldwijd furore met zijn vele beeldhouwwerken, waarvan De Denker de bekendste is. 

Het vroege leven van Auguste Rodin

Francois-Auguste René Rodin werd geboren op 12 november 1840 in Parijs. Hij studeerde aan de Ecole Impériale de Dessin et de Mathématiques (ook wel La Petit Ecole). Hier leerde hij tekenen naar het voorbeeld van de achttiende eeuwse Franse artiesten en de klassieke werken in het Louvre. Ook bestudeerde hij de grote klassieke literaire werken zoals dat van Homerus, Dante en Vergilius.

De beeldhouwwerken

Rodins eerste bekende beeldhouwwerk is een buste van zijn vader, Jean-Baptist Rodin. Het is gemodelleerd naar het uiterlijk van een klassiek Romeinse wetgever en werd voltooid in 1860.

Tijdens een reis naar Italië in 1976 bestudeert Rodin de werken van Donatello en Michelangelo. Na zijn terugkeer naar Brussel, waar hij sinds enkele jaren woont, begint hij aan zijn beroemde beeld Het Bronzen Tijdperk. Het is een sculptuur van levensgroot formaat van een compleet naakte man. Het beeld doet denken aan de Italiaanse renaissance vanwege de geïdealiseerde natuurlijke weergave van het lichaam en de klassieke contrapposto houding.

Dit werk zorgde voor veel opschudding tijdens de tentoonstellingen in Brussel en Parijs. Rodin werd ervan beschuldigd de mal voor het beeld direct van het lichaam van het model te hebben afgenomen. Foto’s van het model bewijzen echter dat deze niet perfect overeenkomen. Bovendien is het beeld een wel erg slanke en gladde weergave van een menselijk lichaam. Het pakte goed uit voor Rodin: dankzij de ophef die was ontstaan, wilde iedereen het beeld komen bekijken.

In hetzelfde jaar waarin de expositie gehouden was, verhuisde Rodin met zijn levensgezel Rose Beuret terug naar Parijs. Vanaf 1880 neemt zijn carrière een hoge vlucht. Men is minder negatief over Het Bronzen Tijdperk en de Franse staat koopt het beeld van Rodin.

De Poorten van de Hel

Rodin krijgt opdracht van het instituut Beaux-Arts tot het produceren van een monumentale deur voor een museum voor decoratieve kunst dat nog gebouwd moet worden in Parijs. Hij begint in 1880 aan zijn gigantische project de Poorten van de Hel. Het is een enorme bronzen openslaande dubbele deur, waarop en waaromheen zich de verschrikkingen van de onderwereld afspelen.

Het werk is gebaseerd op het boek De Goddelijke Komedie van Dante. Een tweede inspiratiebron uit Florence is een portaal van het Battistero San Giovanni dat de Poort naar de Hemel wordt genoemd. Rodin zette hier zijn Poorten van de Hel tegenover. Dit project heeft Rodin nooit helemaal afgerond, hoewel hij er dertig jaar aan gewerkt heeft.

De Denker

Het meest bekende beeldhouwwerk van Rodin is De Denker. Hoewel dit beeld vaak zittend en alleen wordt getoond, maakt het oorspronkelijk onderdeel uit van de Poorten van de Hel. Boven de poorten zit een denkende figuur die de menselijke tekortkomingen aanziet en overdenkt. Volgens sommigen stelt het de figuur van Dante voor die het eerste deel van zijn reis overpeinst. Volgens anderen is het Adam die de gevolgen van zijn val aanschouwt. Hoe dan ook staat het reflecteren op de menselijke tekorten centraal en is het beeld een toonbeeld geworden van de filosofie.

De laatste jaren van Rodin

Rodin kende in zijn leven nog vele opdrachten en successen. Hij maakte nog vele beroemde werken zoals De Kus, De Burgers van Calais en het Monument voor Victor Hugo. In 1916 werd Rodin ernstig ziek. Daarom droeg hij al zijn werken over aan de Franse regering. Enkele vrienden van Rodin pleitten voor de oprichting van een Rodin Museum in het Hôtel Biron in Parijs, waar de kunstenaar enige tijd gewoond had.

Een jaar later was er nog een hoogtepunt in de liefde voor Rodin en zijn levensgezel Rose Beuret. Ze trouwden op 29 januari 1917 in hun woonplaats Meudon. Twee weken later echter, overleed Rose. Op 17 november volgde Rodin haar. Ze werden naast elkaar begraven in Meudon, met een replica van De Denker boven hun graf. Het museum werd realiteit en opende in 1919 de deuren voor het publiek.

<h3>Bronnen:</h3>
 

- Beaux Arts Magazine: <em>The Rodin Museum</em>, 2001.

- www.nu.nl, <a title="Mogelijk beelden Rodin en Degas ontdekt" href="http://www.nu.nl/cultuur-overig/3836634/mogelijk-beelden-rodin-en-degas-... target="_blank">Mogelijk beelden Rodin en Degas ontdekt</a>, 24 juli 2014.

- www.musee-rodin.fr,<a title="Chronology of Auguste Rodin" href="http://www.musee-rodin.fr/en/rodin/chronology-auguste-rodin" target="_blank"> Chronology of Auguste Rodin</a>.

- www.dennisschutijser.wordpress.com,<a title="Le Penseur" href="http://dennisschutijser.wordpress.com/2013/01/13/le-penseur/" target="_blank"> Le Penseur</a>.

- Afbeelding: Wikimedia.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.