Geen afbeelding beschikbaar

Biografie van Oprah Winfrey

De televisiezender van Oprah Winfrey, The Oprah Winfrey Network (OWN), heeft te kampen met enorme verliezen en slechte kijkcijfers. Ondanks de populariteit van Winfrey had OWN, dat sinds 2011 in de lucht is, van meet af aan moeite kijkers aan zich te binden. Oprah Winfrey startte haar carrière met een baantje voor de lokale zwarte omroep.

Winfrey werd op 19 januari 1954 geboren als Orpah Gail Winfrey in de Amerikaanse staat Mississippi. De rassensegregatie die vooral in de zuidelijke Amerikaanse staten nog aan de orde van de dag was, zorgde er voor dat Winfrey opgroeide in bittere armoede. Ze woonde afwisselend bij haar tienermoeder en grootmoeder. Deze laatste mishandelde haar en liet haar regelmatig buiten slapen omdat ze ´zwarter´ was dan de andere kinderen. Ze werd stelselmatig verkracht door neven en ooms en raakte zwanger toen ze 14 jaar oud was. Haar zoon stierf tijdens de geboorte.

Begin carrière van Oprah 

Hierna werd Winfrey naar haar vader in Tennessee gestuurd. Ze maakte de middelbare school af, waar ze er, door de stimulans van haar vader, achter kwam dat ze intelligent was en een talent had voor spreken in het openbaar. Ze won een beurs voor de universiteit en ging in 1971 op 17-jarige leeftijd communicatie studeren. Tijdens haar studie werkte ze een tijdje voor de lokale ‘zwarte’ omroep. Het duurde echter niet lang voordat andere media haar in het vizier kregen. In 1976 verhuisde ze naar Baltimore, om daar medepresentator van het lokale nieuws en een talkshow te worden.

The Color Purple 

Zes jaar later werd Winfrey gevraagd om naar Chicago te komen, om daar de slecht bekeken ochtendshow te komen presenteren, waarbij ze in gesprek ging met ‘de gewone man’. Binnen een paar maanden was de show het best bekeken programma van de zender en werd het omgedoopt naar de Oprah Winfrey Show. In 1985 verscheen Winfrey bovendien in Steven Spielberg’s film The Color Purple, naar het wereldberoemde gelijknamige boek van Alice Walker, over de zwarte gemeenschap in Amerika begin 20e eeuw. Winfrey werd voor haar rol genomineerd voor een Oscar.

Oprah Winfrey Show 

Na 1986 werd de Oprah Winfrey Show door heel Amerika uitgezonden. Critici vonden de aanpak van Winfrey empatisch omdat mensen haar vertelden over allerlei persoonlijke verhalen en gebeurtenissen, en zij de show bestempelden als te sensatiegericht. In de jaren ’90 veranderde het format dan ook en werden er onderwerpen als gezondheid, politiek en spiritualiteit behandeld. De show bleef tot 2011 bestaan en was de best bekeken talkshow ter wereld. Hierdoor werd Winfrey de eerste zwarte miljardair ter wereld. Ondanks dat relaties en kinderen vaak ter sprake kwamen in de show bleef Winfrey zelf, bewust, ongetrouwd. Ook heeft ze geen kinderen, naar eigen zeggen omdat ze nooit een goede moederfiguur in haar leven heeft gehad.

Liefdadigheid en ‘The Oprah Effect’ 

De macht die Winfrey zou hebben is berucht en wordt ook wel het ‘Oprah Effect’ genoemd. Wanneer zij in haar show een boek of product aanprees, stegen de verkoopcijfers vrijwel meteen tot ongekende hoogte. Tijdens de presidentsverkiezingen in 2008 steunde ze Barack Obama en er wordt ook wel gespeculeerd dat haar steun heeft bijgedragen aan zijn overwinning. Naast politieke invloed gebruikte ze haar macht en geld echter ook voor goede doelen. Zo heeft ze meerdere eigen stichtingen die zorgen voor onderwijs in Afrika en in eigen land voor de allerarmsten.

The Oprah Winfrey Network 

Ondanks dat het nu slecht gaat met de zender heeft Winfrey nu verklaard dat ze door zal blijven gaan met OWN. De grootaandeelhouder Discovery Channel, is daar echter nog niet zo zeker van. Al eerder haalde het kanaal zenders uit de lucht die niet genoeg kijkers trokken. Gevreesd wordt dat OWN hetzelfde lot zal moeten ondergaan. 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt