Geen afbeelding beschikbaar

Biografie van Philip Seymour Hoffman

De Amerikaanse acteur Philip Seymour Hoffman is op zondag 2 februari dood gevonden in zijn appartement in Manhattan, New York. Hij is 46 jaar geworden. De Amerikaanse media roemen Hoffman als een van de beste acteurs van zijn generatie. Hij werd geboren op 23 juli 1967 en kreeg op 24-jarige leeftijd zijn eerste filmrol.


Acteercarrière van Philip Seymour Hoffman


Philip Seymour Hoffman is een Amerikaanse acteur en regisseur. Hij werd geboren op 23 juli 1967 in Rochester, New York en begon met toneelspelen op de middelbare school. Zijn moeder nam hem graag mee naar theatervoorstellingen. Hoffman was vooral geraakt door het stuk All My Sons dat hij zag op twaalfjarige leeftijd. In 1989 studeerde hij af aan New York University’s Tisch School of the Arts met een BFA in drama.


Hij begon zijn filmcarrière in een aflevering van Law & Order in 1991. In hetzelfde jaar verscheen hij voor het eerst op het grote scherm in Triple Bogey on a Pay Five Hole. In 1992 speelde hij nog eens in vier films maar zijn eerste doorbraak kwam in 1997 met zijn rol als homoseksueel in Paul Thomas Anderson’s Boogie Nights. Velen zullen Hoffman ook nog kennen van zijn bijrol in The Big Lebowski (1998), inmiddels een ‘cult classic’. Hoewel Hoffman in grote commerciële producties vaak slechts bijrollen had (Cold Mountain, Mission Impossible III, The Hunger Games: Catching Fire), stond hij bij het indiefilmpubliek al snel bekend als een van de beste acteurs. In filmhuisfilms had hij vaak wel de hoofdrol.


Philip Seymour Hoffmans doorbraak


Hoffmans grote doorbraak kwam in 2005 met de hoofdrol in de film Capote, een biografische film over de schrijver Truman Capote. De film vindt plaats begin 1960 toen Capote zijn bestseller In Cold Blood schreef over de moord op een familie in Kansas. Voor deze rol bereidde Hoffman zich vier en halve maand voor door naar Capote’s stem te luisteren en video’s te kijken - en met succes. Hoffman ontving veel prijzen, waaronder een Academy Award, een Golden Globe en zelfs een Oscar.


Hierna behaalde Hoffman veel succes met rollen in The Savages (2007), Charlie Wilson’s War (2007) en The Master (2012). In Doubt (2008) speelde Hoffman tegenover Meryl Streep een priester die ervan wordt beschuldigd een ongepaste relatie met een student te hebben. De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk uit 2004, twee jaar nadat de seksschandalen binnen de Romeinskatholieke kerk aan het ligt kwamen in de Verenigde Staten. Voor zijn rol in Doubt ontving hij meerdere nominaties voor Best Supporting Actor.


In totaal ontving Hoffman 72 filmprijzen en 54 nominaties.


Philip Seymour Hoffman dood aangetroffen


Op zondag 2 februari werd Hoffman in zijn badkamer gevonden met een naald in zijn arm en twee zakjes met vermoedelijk Heroïne. De politie denkt dat een overdosis de doodsoorzaak is.


In reactie op het overlijden van Philip Seymour Hoffman roemt the Atlantic Philip Seymour Hoffman de beste acteur van zijn generatie. Zijn dood is karakteriserend voor zijn acteercarrière; Hoffman vertolkte vooral buitenbeentjes, verliezers, en andere onverzorgde personages.


Met een doorsnee uiterlijk viel Hoffman op door in films niet op te vallen, maar er juist perfect in te passen. Hij was veelzijdig en leek ieder rol die hij kreeg aan te kunnen, maar zijn specialisme was het vinden van een stille waardigheid in personages die je zo op straat tegen zou kunnen komen.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.