Alcatraz

Boeven van Alcatraz

San Francisco 1934- De geïsoleerde vesting Alcatraz werd op 11 augustus 1934 als burgergevangenis in gebruik genomen. Het eiland voor de kust van San Francisco ontleent haar bekendheid aan misdadigers als Al Capone, George Kelly en Robert Stroud, die hier allemaal hun tijd hebben uitgezeten. De beroemde ontsnappingen van Frank Morris en de broers John en Clarance Anglin dragen bij aan de bekendheid van de gevangenis. 

Ontdekking door Juan Manuel

In 1775 ontdekte de Spanjaard Juan Manuel de Ayala het eiland. Hij noemde het eiland: La Isla de los Alcatraces, het eiland van de pelikaan. Veel interesse vanuit Spanje was er echter niet voor het kleine eiland. Zodoende kwam het eiland in handen van de Mexicaanse Gouverneur Pio Pico. Hierna volgde de ene eigenaar de andere op.

Alcatraz als militaire vestiging

Zo kocht Julian Workman het eiland in 1846 van de gouverneur. Hij bouwde er een vuurtoren op, maar al in hetzelfde jaar werd het weer overgekocht door John Charles Frémont in naam van de Amerikaanse overheid. Hij betaalde 5000 dollar voor het eiland. Frémont was leider en militair gouverneur van de Republiek Californië. Twee jaar later gaf president Millard Fillmore het bevel om van Alcatraz een militaire vestiging te maken. Vanaf 1853 werd een fort op het eiland gebouwd, dat in 1858 gereed was en gebruikt kon worden voor militaire doeleinden.

Amerikaanse burgeroorlog en de Spaans-Amerikaanse oorlog

Vanaf 1868 deed een gebouw op het eiland al sporadisch dienst als militaire gevangenis. Met name tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en de Spaans-Amerikaanse oorlog bleek het een handige opslagplaats voor criminelen. Het eiland werd pas officieel als militaire gevangenis gebruikt vanaf 21 maart 1907. Vanaf 1909 werden er ook echt cellen gemaakt op het eiland.

Berucht

Op 12 oktober 1933 kwam de gevangenis in de handen van het ministerie van Justitie. De gevangenis werd berucht door de uiterst strenge controle op de gevangenen. Zo was het in de beginjaren niet toegestaan dat de gevangenen onderling met elkaar communiceerden. Deze regel is later weer afgeschaft.

Al Capone en beroemde ontsnappingen

De gevangenis is met name bekend geworden doordat Al Capone er gevangen zat. Ook de beroemde ontsnappingspoging van Frank Morris en de broers John en Clarance Anglin gaf naam aan de vesting. Zij ontsnapten van het eiland op 11 juni 1962. Nog geen jaar na de ontsnapping werd de gevangenis gesloten, op 21 maart 1963. Over de ontsnapping werd de beroemde film Escape from Alcatraz gemaakt. Sinds 1972 doet het eiland dienst als natuurgebied en een jaar later werd het eiland opengesteld voor publiek.  

Afbeelding

pixabay.com Alcatraz gevangenis

wikimedia.org D Block cell

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Grace O’Malley, piratenkoningin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.