Amerikaanse Revolutie Boston Tea Party

Boston Tea Party

Op 16 december 1773 vond de Boston Tea Party plaats. De Tea Party was een protest van de Amerikaanse kolonisten tegen de Britse overheerser en het begin van de Amerikaanse Revolutie. 

Onvrede onder kolonisten

Groot-Britannië won de Franse en Indiaanse Oorlog en had daardoor de macht over een groot deel van Noord-Amerika. De nieuwe toevoeging aan het Britse koloniale rijk kostte een hoop geld om te onderhouden. De Britse overheid besloot een aantal nieuwe belastingen in te voeren. In 1764 werd de Sugar Act ingevoerd, gevolgd door de Stamp Act in 1765, de Townshends Acts in 1767 en de Tea Act in 1773. De belastingen en heffingen zorgden ervoor dat de gemoederen hoog opliepen tussen de kolonisten en de Britse overheid. De kolonisten vonden het oneerlijk dat zij veel geld moesten uitgeven aan de Britten, maar geen eerlijke vertegenwoordiging kregen in het Britse parlement. Hun onvrede werd samengevat in de slogan: ‘No taxation without representation’.

Boston Tea Party

Thee was één van de producten die belast werd. De gouverneur van Boston stond aan de kant van de Britten, daardoor mochten schepen van de British East India Company daar wel aanmeren, terwijl dit in andere steden niet meer kon. Op 16 december 1773 besloot de patriottenbeweging Sons of Liberty, onder leiding van bierbrouwer Samuel Adams een aantal schepen die thee kwamen invoeren te enteren. Dit betrof de schepen de Beaver, Eleanor en de Dartmouth. De Sons of Liberty drongen de schepen binnen gekleed als indianen. Vervolgens werden de ladingen thee overboord gegooid. Dit kostte de British East India Company duizenden ponden.

Nasleep

In de maanden na de Boston Tea Party werd hard opgetreden tegen de kolonisten. De Tea Party was slechts het begin van een oorlog waarbij de Amerikaanse patriotten voor onafhankelijkheid streden. In 1776 werd de Onafhankelijkheidsverklaring opgesteld door onder meer Thomas Jefferson en Benjamin Franklin. Het congres keurde de Declaration of Independence op 4 juli 1776 goed. De koloniën verklaarden zichzelf onafhankelijk, Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog kwam echter pas in 1783 tot een einde.  

Bronnen:

 

- Historischnieuwsblad.nl, Verlichting

 

- Historiek.net, Boston Tea Party

 

Afbeelding

 

- WIkicommons, Boston Tea Party door Nathaniel Currier

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.