Geen afbeelding beschikbaar

Brand in Texas: Waco in 1993

Op 18 april 2013 ontplofte een kunstmestfabriek in de plaats West, vlakbij de Texaanse stad Waco. Er brak brand uit en omliggende gebouwen raakten zwaar beschadigd. Opvallend is dat precies twintig jaar geleden Waco ook wereldnieuws was vanwege een drama met dodelijke afloop. De FBI belegerde toen het gebouw van sekteleider David Koresh. Er brak brand uit en 76 mensen kwamen om het leven.


De sekte die geleid werd door David Koresh, de Branch Davidians, was ontstaan als afsplitsing van de Zevendedagsadventisten, een internationaal christelijk kerkgenootschap. Het hoofdkwartier van de Branch Davidians bevond zich op een ranch net buiten de stad Waco, die door de sekteleden Mount Carmel Center genoemd werd, naar het Karmelgebergte in Israël. Op 28 februari 1993 deden agenten van het Amerikaanse Alcohol-, Tabak-, en Vuurwapenbureau (ATF) een inval in het gebouw om Koresh te arresteren op verdenking van illegaal explosieven- en wapenbezit. Koresh gaf zich niet zomaar over en er ontstond een vuurgevecht, waarbij vier agenten en vijf sekteleden om het leven kwamen.


De 'belegering van Waco'


Vanwege het gewelddadige verloop van deze inval nam het Federal Bureau of Investigations (FBI) de leiding over. Tanks, soldaten en zwaar bewapende agenten werden naar de ranch gestuurd, waarmee de ‘belegering van Waco’ was begonnen. Er werd telefonisch contact gelegd met Koresh, en de FBI zette onderhandelaars in om overleg te plegen. Door middel van psychologische tactieken in het overleg wilden zij de situatie onder controle krijgen. Bij deze gesprekken citeerde de sekteleider voornamelijk teksten uit de Bijbel. Wel zei hij dat de tientallen mensen die in het centrum aanwezig waren zich vrijwillig hadden laten opsluiten. Na de eerste dagleken de onderhandelingen voordelig uit te pakken voor de FBI, omdat er een tiental kinderen uit het gebouw vrijgelaten werd.


Vuurzee


Het overleg ging verder, maar Koresh weigerde zich over te geven. Op 18 april 1993 maakten gepantserde voertuigen van de FBI de oprit van het centrum vrij door geparkeerde auto’s uit de weg te ruimen. De sekteleden reageerden door kinderen voor het raam te houden met een bord waarop ‘Flames Await’ stond geschreven. De volgende ochtend zette de FBI een traangaskanon in, waarop de sekteleden de agenten begonnen te beschieten. De FBI zette de tegenaanval in en beukte met de pantservoertuigen gaten in de muren van het gebouw. Negen leden van de sekte ontvluchtten het Mount Carmel Centre, en kort daarna brak er op meerdere plaatsen brand uit. De houten constructie van het gebouw vatte snel vlam en 76 mensen, waaronder sekteleider Koresh en meer dan twintig kinderen, kwamen om.


Controverse van Waco


Nog steeds zijn de gebeurtenissen van 19 april 1993 omgeven door controverse. Zo is het onduidelijk of de branden aangestoken zijn door de FBI of door de sekteleden zelf, en zijn zowel Koresh zelf als meerdere andere doden volgens onderzoeken niet door het vuur maar door kogels om het leven gekomen. 

Bronnen

- NOS.nl, Veel slachtoffers bij explosie (…), 18-04-2013

- Mirror.co.uk, Waco siege 20 years on (…), 18-04-2013

- Greenwich Time, 20th anniversary of the siege (…), 18-04-2013

- Trouw, De volgelingen van Koresh (…), 20-07-1995

- BBC News, Americas Koresh and the (…), 27-08-1997

 

Afbeeldingen

- Wikimedia Commons, Mount Carmel Fire, 1993

 

Leestips - Boeken

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

De geschiedenis van het Christendom
De geschiedenis van het Christendom

€ 25.00

 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.