Geen afbeelding beschikbaar

Braveheart-blunders

Historische films met fouten lijken onvermijdelijk. Met elke historische film is wel iets mis. Maar Braveheart spant de kroon. In de film vertolkt Mel Gibson de rol van William Wallace, die de eerste Schotse onafhankelijkheidsoorlog voert.


Sir William Wallace?


Het loopt al mis bij de figuur van Wallace zelf. In de film is hij van zeer bescheiden afkomst, maar in werkelijkheid komt hij uit een adellijke familie en draagt hij de titel Sir William Wallace. Ook de titel is een flater. ‘Braveheart’ heeft immers niets met Wallace te maken, maar alles met Robert the Bruce – die overigens helemaal niet aan de kant van de Engelsen vocht en helemaal geen verraad tegenover Wallace pleegde.


Problematische verhouding


Tenslotte is ook de vermeende verhouding van Wallace met zijn tweede vrouw op zijn minst problematisch te noemen. Zij zou op dat moment immers nauwelijks drie jaar oud geweest zijn.


Over het boek


Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

Rubrieken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.