Geen afbeelding beschikbaar

Broer-zus relaties in Ptolemaeïsch Egypte

Een 14 jarige jongen uit Breda heeft zijn 12 jarige zusje zwanger gemaakt. Incest is in westerse culturen tegenwoordig uit den boze. In het Ptolemaeïsche Egypte (305 v.Chr.-30 v.Chr.), dat werd geregeerd door de nakomelingen van een generaal van Alexander de Grote, waren incestueuze relaties tussen broer en zus echter verre van taboe. Zo was Cleopatra bijvoorbeeld getrouwd met haar broertje, Ptolemaios XIII.

In 334 voor Christus viel Alexander de Grote het Perzische rijk binnen. Binnen drie jaar wist hij het eens zo machtige Perzië te breken en van de voormalige Perzische landen schatplichtige staten te maken. Zo veroverde hij in 331 voor Christus ook Egypte. In 323 voor Christus kreeg hij hoge koorts en overleed hij. Zijn generaals besloten zijn rijk onderling op te delen. Eén van hen, Ptolemaios, erfde Egypte. De generaals van Alexander de Grote kwamen al snel met elkaar in conflict, maar Ptolemaios wist zijn rijk te behouden en over te dragen aan zijn nakomelingen. Zijn dochter, Arsinoë II, trouwde met haar broer Ptolemaios II Philadelphus (Grieks voor ‘zusterliefhebbend’), omdat ze niemand buiten haar familie vertrouwde. Zo ontstond een traditie die meer dan 250 jaar zou blijven bestaan in Egypte.

Huwelijken van Cleopatra

Omdat in het Ptolemaeïsche koningshuis broers en zussen met elkaar trouwden en kinderen kregen, was de Ptolemaeïsche dynastie verzekerd van de macht. De familie vond het belangrijk dat het bloed van de dynastie niet vermengd zou worden met dat van mensen buiten de familie. Cleopatra VII , bracht verandering in deze traditie. Aanvankelijk was ze getrouwd met haar broertje, Ptolemaios XIII. Vanwege intriges door de eunuchen aan het hof, die de koning adviseerden, kwam ze in 51 voor Christus echter in conflict met Ptolemaios. Toen de Romeinse dictator Gaius Julius Caesar in 47 voor Christus in Egypte arriveerde, kreeg ze een kind met hem om haar overlevingskansen te vergroten. Cleopatra VII stierf in 30 voor Christus, toen haar nieuwe man Marcus Antonius de strijd verloor van zijn tegenstander Gaius Octavianus Augustus. Daarmee kwam haar dynastie ten einde, aangezien Ptolemaios XIII in de strijd met zijn zus was gestorven.

Incest in de moderne maatschappij

Incest is in de meeste moderne culturen taboe. Het gebeurde echter wel in Breda, waar een 14 jarige jongen zijn 12 jarige zusje zwanger maakte. Het meisje heeft inmiddels een abortus gepleegd. De rechtbank heeft de jongen jeugd TBS opgelegd, ook omdat hij andere zedendelicten had begaan.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.