NAVO hoofdkwartier Brunssum

Brunssum blijft NAVO hoofdkwartier

De NAVO ministers van Defensie hebben woensdag besloten dat het NAVO hoofdkwartier in Brunssum blijft bestaan. Er was sprake van opheffing vanwege bezuinigingen. Het hoofdkwartier is sinds 1966 in Brunssum gevestigd en is daarmee een belangrijke economische factor voor de regio.

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) is opgericht in 1949. Doel is de wederzijdse verdediging en militaire samenwerking van de aangesloten landen. De NAVO was in eerste instantie een verbond tegen het communistische machtsblok van Rusland en landen in Oost-Europa. Na de val van de Berlijnse muur en de ondergang van de Sovjet Unie in de jaren 1989-1991 zijn verschillende landen uit het voormalig Oostblok lid geworden.

Nederland in de NAVO

Nederland is al vanaf de oprichting in 1949 lid van de NAVO. Daarmee kwam een eind aan de politiek van neutraliteit die Nederland had gevoerd tot de Duitse inval in 1940. Het hoofdkwartier van de NAVO zetelt in Brussel, maar in verschillende andere Europese landen zijn militaire hoofdkwartieren gevestigd. Het Allied Joint Force Command Brunssum (JFC-B) was van 1953 tot 1966 gevestigd in Fontainebleau in Frankrijk. Toen onder de naam Allied Forces Central Europe (AFCENT). In 1966 verliet Frankrijk de NAVO en dus verhuisde het hoofdkwartier naar het Limburgse Brunssum. JFC-B heeft verschillende commando's onder zich, waaronder de ISAF missie in Afghanistan.

Duitse generaal

Zoals alle NAVO hoofdkwartieren werken er mensen uit verschillende lidstaten. Het bevel is meestal in handen van een Duitse en soms Britse generaal. Bevelhebber van JFC-B is sinds september 2010 de Duitse viersterrengeneraal Wolf Dieter Langheld. Hij zal de post drie jaar lang bezetten. Langheld was eind de jaren '90 als kolonel gestationeerd bij SFOR in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. Na zijn promotie tot brigadegeneraal in 19900 diende hij als commandant van een gepantserde infanteriebrigade in Kosovo.

Afbeeldingen:

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.