Geen afbeelding beschikbaar

Bulgarije viert haar onafhankelijkheid

In de veertiende eeuw wordt Bulgarije veroverd door het Ottomaanse Rijk. Vijf eeuwen lang vechten de Bulgaren vervolgens voor hun onafhankelijkheid. Pas op 22 september 1908 weet het land zich definitief los te maken van haar Ottomaanse overheersers. Sindsdien vieren de Bulgaren ieder jaar, op 22 september, hun onafhankelijkheid.

De Bulgaren, een stam uit Centraal-Azië, vestigden zich in de zevende eeuw ten noorden van de Zwarte Zee. Onder leiding van Khan Kubrat stichtten zij in 632 het Groot-Bulgaarse Rijk, maar al snel werden ze weer verdreven door een andere stam, de Chazaren. Asparoech, de opvolger van Kubrat, besloot naar het zuiden te trekken en viel het Byzantijnse Rijk binnen. In 681 sloot de Khan vrede met het Byzantijnse Rijk en stichtte hij het Eerste Bulgaarse Rijk. Dit rijk zou maar liefst vier eeuwen standhouden, totdat het in 1018 weer werd veroverd door de Byzantijnen.

In 1185 kwam een aantal Bulgaarse edelen, onder leiding van Theodore Peter, in opstand tegen het Byzantijnse Rijk. Peter liet zichzelf uitroepen tot tsaar Peter II en stichtte in 1186 het Tweede Bulgaarse rijk. In de eeuwen daarop wisten de nazaten van Peter het rijk flink uit te breiden, maar aan het einde van de veertiende eeuw kwam er wederom een einde aan de Bulgaarse onafhankelijkheid. In 1396 werd het rijk definitief veroverd door de Ottomaanse Turken.

Gedurende de vijf eeuwen van Ottomaanse overheersing probeerden de Bulgaren meerdere malen hun onafhankelijkheid te herwinnen, maar deze opstanden werden hardhandig neergeslagen. Pas in de negentiende eeuw, toen het Ottomaanse Rijk ernstig verzwakt was, slaagden de Bulgaren erin hun onafhankelijk af te dwingen. In 1877 brak er een oorlog uit tussen Rusland en het Ottomaanse Rijk. De Bulgaren vochten mee aan Russische zijde en wisten grote delen van Bulgarije te bevrijden.

In het vredesverdrag van San Stefano in 1878 kreeg Bulgarije dan ook een grote mate van zelfbestuur, maar het gebied bleef onderdeel van het Ottomaanse Rijk. Pas in 1908, toen het Ottomaanse Rijk last had van een opstand in Turkije, zag de Bulgaarse Prins Ferdinand I de kans het land officieel onafhankelijk te verklaren. Sindsdien vieren de Bulgaren ieder jaar, op 22 september, de Dag van de Bulgaarse Onafhankelijkheid.

 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.