Burcht Hohnstein

Burcht Hohnstein

De middeleeuwse Burcht Hohnstein ligt in het oosten van Duitsland in de deelstaat Saksen, midden in het Nationale park Saksisch Zwitserland. Burcht Hohnstein was jarenlang in het bezit van de Bohemers maar werd later een jeugdgevangenis. In de Tweede Wereldoorlog bood het plaats aan duizenden krijgsgevangenen. Lees hieronder een korte geschiedenis van Burcht Hohnstein.


Geschiedenis Burcht Hohnstein


Het middeleeuwse kasteel is waarschijnlijk gebouwd rond 1200 als Boheems fort tegen de Saksen. Het kasteel ligt hoog op een klif van hard zandsteen en bevind zich 140 meter boven de Polenz vallei. In 1353 kwam het kasteel in handen van de Boheemse edelman Hinko Berka von Dubá. Zijn wapenschild met gekruiste pijlen hangt nog steeds boven de ingangspoort. In 1443 verloor de familie Berken von Duba het kasteel aan het keurvorstendom van Saksen, onder leiding van keurvorst Frederick II (1412-1462). Onder de heerschappij van de keurvorsten werd het kasteel gebruikt als administratiecentrum, rechtbank en gevangenis voor jongeren. In 1925 werd het kasteel gek genoeg een jeugdherberg en was het een van de grootste en meeste aantrekkelijke hostels in heel Duitsland. De jeugdherberg kon plaats bieden aan wel 1000 mensen.


Tweede Wereldoorlog


In 1933 werd in en vlak bij het kasteel een concentratiekamp (1933-1934) gebouwd om krijgsgevangen te kunnen houden. Uiteindelijk zaten hier 5600 gevangen vast, waarvan de meeste communistisch waren. Ze werden te werk gezet in de steengroeve in het dorp. Vele van hen stierven aan de gevolgen van mishandeling of pleegden zelfmoord. Op 1 oktober 1939 werd er ook een krijgsgevangenkamp gevestigd in de burcht. Daar werden vooral Poolse generaals gevangen gezet. Aan het einde van de oorlog werd het kasteel een toevluchtsoord voor vluchtelingen.


Huidige status burcht Hohnstein


Na de tweede wereldoorlog (1939-1945) was het kasteel een tijdje weer een jeugdhostel. In 1953 kwam het Nationale Wetenschapsmuseum voor Geologie, Botanie, Zoölogie en Ecologie in het kasteel te zitten. Uiteindelijk werd in 1997 het kasteel weer een gastenhuis en kwam er een nieuw  museum. In het museum zijn verschillende tentoonstellingen over de burcht en de stad te zien. Ook worden natuurhistorische tentoonstellingen over bijvoorbeeld vleermuizen georganiseerd. Tegenwoordig kunnen er ook feesten worden gehouden en er zijn verschillende zalen te huur. Er kan worden overnacht, zowel door families als door groepen. Hohnstein ligt tevens aan het historische racecircuit ‘Deutschland-Ring’ en heeft daarom ook onderhoudsvoorzieningen voor (motor)fietsers, garages en een motorwinkel. Voor meer informatie of activiteiten is te vinden op de site van de burcht: Schloesserland-sachsen.de.

Bronnen:

Schloesserland-sachsen.de: Burg Hohnstein
Burg-hohnstein.info: geschiedenis burcht Hohnstein
Tracesofwar.nl: Burcht Hohnstein
Schloesserland-sachsen.de

 

Afbeelding:

Burcht Stolpen door Schlosserland Sachsen/TMGS Sachsen

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.