Geen afbeelding beschikbaar

C. Joh. Kieviet en Dik Trom

Het  ‘Dik Trom-schooltje’ kan eindelijk gerestaureerd worden. Het schooltje in het Noord-Hollandse Etersheim werd vorig jaar voor de sloop behoed doordat het Stadsherstel Amsterdam het vervallen pand kocht. Voor de restauratie was aanvankelijk niet genoeg geld, maar inmiddels zijn de fondsen binnen, door giften van particulieren. C. Joh. Kieviet was in de 19e eeuw onderwijzer op de school en schreef er zijn beroemde boek Uit het leven van Dik Trom.

Cornelis Johannes Kieviet (1858-1931)gaf vanaf 1883 les op het schooltje met één klaslokaal. Hij onderwees de dorpskinderen van het gehucht en begon aan het schrijven van verhalen. Hij liet de kinderen zijn werk aan elkaar voorlezen om te testen of zijn verhalen bij hen in de smaak vielen. In 1890 kwam zijn eerste boek Twee Neven uit.  

Niet veel later voltooide Kieviet Uit het leven van Dik Trom, maar hiervoor wist hij aanvankelijk geen uitgever te vinden omdat de hoofdpersoon Dik Trom een ontzettend ondeugend jongetje was. Het boek werd uiteindelijk in 1891 uitgegeven, maar was geen groot succes. Het duurde acht jaar voordat de eerste druk uitverkocht was. Hierna volgde een tweede druk met mooie illustraties, wat de verkoop deed stijgen.

Illustratie Dik Trom

Kieviet verliet in 1903 Etersheim en werd hoofd van de lagere school in Wassenaar. Deze functie zou hij veertien jaar vervullen. Hier schreef hij twee nieuwe Dik Trom boeken.  Zijn dikke, ondeugende hoofdpersoon bleef populair, waarna er nog drie vervolgen kwamen, alsmede enkele andere kinderboeken.

Kieviet stierf in 1931, maar zijn boeken bleven kinderen aanspreken. Dit kwam vooral doordat Dik Trom in de verhalen allemaal kattenkwaad uithaalt en spannende dingen beleeft. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Kieviets boeken echter gecensureerd. Uitlatingen als ‘Weg met de moffen!’ en ‘Leve de koningin!’ werden uit de tekst verwijderd.

Het schoolgebouw in Etersheim kan nu gerestaureerd worden door inspanningen van het Stadsherstel Amsterdam. Bij de aankoop vorig jaar bleek dat zij 60.000 euro tekort kwam voor de verbouwing, waarna een campagne op touw werd gezet om donateurs te werven. Dit is nu gelukt en de herstelwerkzaamheden beginnen binnenkort. Het is de bedoeling dat er een kinderboekenmuseum in het gebouw gerealiseerd wordt zodra de restauratie klaar is.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.