Geen afbeelding beschikbaar

Caroline Mikkelsen: eerste vrouw op Antarctica

Antarctica 1935 – In de winter van 1934 vaart Caroline Mikkelsen met haar echtgenoot, kapitein Klarius Mikkelsen, mee op een walvisvaarder naar Antarctica. Op 20 februari 1935 gaan zij, samen met zeven bemanningsleden, in een reddingsboot aan land. Caroline Mikkelsen is hiermee de eerste vrouw die het zuidpoolgebied betreedt.

Caroline Mikkelsen werd in 1906 in Denemarken geboren. Zij trouwde met de Noorse walvisvaarder Klarius Mikkelsen. In 1934 stapten zij samen aan boord van de M/S Thorshavn, een schip van de Noorse walvisvaartmagnaat Lars Christensen. Christensen had grote interesse voor Antarctica en gaf zijn kapiteins de ruimte om nieuwe gebieden van het continent te ontdekken. Het lukte Klarius Mikkelsen in 1935 om bij een nauwe inham aan de Oostkant van Antarctica aan land te gaan.

De Noorse bemanning noemde de bergketen waarbij zij aan land gingen Vestfoldfjellene, naar het gebied in Noorwegen waar het hoofdkwartier van Lars Christensen zich bevond. Sinds 1820 waren er allerlei expedities naar Antarctica geweest, maar voor zover bekend was dit de eerste keer dat mensen op dit deel van de Oostkust voet aan land zetten. Het gebied werd slechts bewoond door verschillende kolonies pinguïns. De bemanning én Caroline bouwden een berg stenen en zetten een Noorse vlag op, als bewijs van hun aanwezigheid.  

De kust, waaraan de bergketen Vestfoldfjellene ligt, werd vernoemd naar Ingrid Christensen, de vrouw van Lars Christensen die twee jaar later zelf naar Antarctica ging. Een berg in het kustgebied kreeg de naam van Caroline Mikkelsen. Het gebied waar de Noren aankwamen was twee jaar eerder geannexeerd door Engeland, maar ter ere van het echtpaar Mikkelsen en de bemanning bleven de Noorse namen behouden. In 1995 werd de berg stenen gevonden waar de Noren in 1935 hun vlag op hadden gezet. Caroline Mikkelsen, inmiddels 89 jaar oud, was nog in leven en werd hiervan op de hoogte gebracht.

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Ontdek Geschiedenis Magazine!