Geen afbeelding beschikbaar

Charlotte Brontë: bekend en onbekend werk

Er is onbekend werk van Charlotte Brontë ontdekt. Het boek waarin een verhaal en een gedicht is gevonden van de beroemde schrijfster, was van Charlotte’s moeder. Zowel het verhaal als het gedicht werden geschreven toen Charlotte nog maar 17 jaar was. Later zou zij beroemd worden door het boek Jane Eyre. Hoe kwam het oeuvre van deze bijzondere vrouw tot stand?


Kostschool


Charlotte was het derde van zes kinderen van predikant Patrick Brontë en zijn vrouw Maria. Van deze zes zouden alleen Charlotte en haar zussen Emily (auteur van Wuthering Heights) en Anne de volwassenheid bereiken. In 1824 werd Charlotte samen met drie zussen naar een kostschool gestuurd. De ervaringen die ze hier op deed zou ze later verwerken in haar wereldberoemde boek Jane Eyre. Op deze school stierven twee van haar zussen aan tuberculose. Hierop haalde Patrick Brontë zijn andere twee dochters terug naar huis.


Leren en lesgeven


In 1831 werd Charlotte weer naar school gestuurd, ditmaal naar Roe Head. Op deze school werd haar een positie als lerares aangeboden en ze zou er tot 1838 blijven. In deze tijd schreef ze haar eerste werk, The Green Dwarf. Hierna volgde een periode waarin Charlotte als gouvernante voor verschillende families werkte. In 1842 ging ze toch weer naar school om bij te leren. Ze vertrok, samen met haar zus Emily, naar een Brusselse kostschool waar ze verder ging met schrijven. Hier kwamen The Professor en Villette tot stand.


Pseudoniem


Samen met haar zussen, Emily en Anne, besloot ze een verzamelde collectie van gedichten uit te geven. De publicaties zouden onder andere namen worden uitgegeven. Charlotte nam de naam Currer Bell aan en haar zussen de namen Ellis en Acton Bell. Charlotte beargumenteerde deze keuze als volgt:


We had a vague impression that authoresses are liable to be looked on with prejudice.


Jane Eyre


Het duurde tot 1847 voordat Charlotte haar eigen werk naar een uitgever stuurde. Ze stuurde The Professor. Dit werk werd niet uitgegeven, maar ze werd wel aangemoedigd om nog eens iets te schrijven. Hierop voltooide ze Jane Eyre, wat ze wederom onder het pseudoniem ‘Currer Bell’ schreef. De uitgever was enthousiast en het boek werd nog datzelfde jaar gedrukt. De roman was vrijwel meteen een succes. Wel bestond er twijfel of het door een man geschreven was. Na deze twijfeling kwam de kritiek op. Het boek zou opeens te grof en onfatsoenlijk zijn.


Shirley


Ondertussen ging het Charlotte minder goed op persoonlijk gebied. Haar enige broer stierf in 1848 en niet veel later volgde haar zus Emily. Het jaar daarop stierf ook Anne.  In dit jaar schreef Charlotte haar tweede boek, Shirley. Het boek ging over de rol van vrouwen in de maatschappij en speelde zich af in een industrieel stadje. Charlotte maakte bekend dat zij de auteur was van Jane Eyre en Shirley en kwam in contact met andere bekende schrijvers waaronder William Thackeray.


Villette


In 1853 werd Villette gepubliceerd. In dit boek werden het gevoel van sociale isolatie en sociale onderdrukking behandeld. Het boek werd door critici niet gepast gevonden voor vrouwen. Charlotte zou het op een grove manier hebben geschreven.


Het huwelijk


In 1854 trouwde Charlotte op 38-jarige leeftijd met Arthur Bell Nicholls, haar vaders curator. Ze werd vrij snel zwanger van hem. Het huwelijk was maar van korte duur want Charlotte stierf een jaar later tijdens haar zwangerschap, op 31 maart 1855. Charlotte Brontë liet een literaire erfenis na: een oeuvre dat nog steeds door een groot publiek wordt gelezen.    

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.