Geen afbeelding beschikbaar

Che Guevara gearresteerd in Bolivia

La Higuera 1967 – De nacht voor zijn executie gaat Che Guevara er nog vanuit dat hij een eerlijk proces zal krijgen. De volgende ochtend, nadat de Cubaanse CIA-agent Felix Ramos een laatste foto van hem had genomen, kwam er echter een bevel van hogerhand: fusilleren. Op bevel van de Boliviaanse president wordt Che Guevara geëxecuteerd.

Che Guevara werd in 1928 als Ernesto Guevara in Argentinië geboren. Als jonge student medicijnen reisde Guevara veel door Latijns-Amerika. Op zijn reizen kwam hij in aanraking met armoede en ongelijkheid. Dit veranderde zijn beeld op de wereld en hij ontwikkelde een radicaal marxistische ideologie. In Mexico ontmoette hij de jongere broer van Fidel Castro, Raoul. Hij haalde hem over om lid te worden van de marxistische guerrillabeweging van Castro, de Beweging van de 26e juli. In 1956 probeerde deze beweging in Cuba een revolutie op gang te brengen. Deze poging mislukte en een klein deel van de groep vluchtte de bergen in. Guevara werd hier al snel één van de vertrouwelingen van Castro en hij kreeg een grote invloed op hem. Time Magazine noemde Che Guevara zelfs ‘de hersenen van Castro’.

Guevara werd gerespecteerd en gevreesd door zijn mederebellen. Hij was verantwoordelijk voor de executies van veel spionnen en deserteurs. Deze executies gebeurden allemaal publiekelijk. Aan het einde van 1958 trokken de rebellen op naar Havana. Hoewel zij in ondertal waren, namen zij de stad Santa Clara in. De door de Verenigde Staten gesteunde dictator Batista ontvluchtte hierop Cuba. Havana werd ingenomen en Cuba kwam onder de leiding van Castro te staan.

Maar Che Guevara wilde zijn revolutionaire ideologie en expertise als guerrillastrijder over de wereld verspreiden. In 1965 vertrok hij naar Congo. Hier heerste een crisis en Guevara steunde de marxistische beweging Simba. De revolutie liep echter uit op een mislukking, wat Guevara achteraf weet aan de incompetentie van de Congolese rebellen.

Guevara zwierf een tijdje rond, waarna hij in 1966 naar Bolivia vertrok om zijn werk voort te zetten. Hier rekruteerde hij een revolutionair rebellenleger. In gevechten met het nationale leger van Bolivia, die werden gesteund de troepen van de Verenigde Staten, werd hij op 8 oktober 1967 opgepakt. Een dag later werd hij zonder proces geëxecuteerd.


Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.