Onafhankelijkheid van Chili

Chili verklaart zich onafhankelijk van Spanje

Op 18 september 1810 draagt de Spaanse gouverneur de macht in Chili over aan een regeringsjunta. Die dag roept Chili haar onafhankelijkheid uit wat leidt tot een acht jaar durende Onafhankelijkheidsoorlog tegen de Spanjaarden die deze kolonie niet zomaar uit handen geven.

Spanjaarden aan de macht in Chili

Ontdekkingsreiziger Diego de Almagro ontdekte in 1535 Chili en in 1540 werden de eerste permanente Spaanse nederzettingen gevestigd. Bijna driehonderd jaar bleef Chili een Spaanse kolonie. Na de Franse Revolutie, had het vrijheidsideaal zich over de wereld verspreid en bereikte dit idee in 1810 ook Latijns-Amerika. In Chili was men ontevreden over het beleid van de Spaanse gouverneur Fransico Antonio Garcia Carrasco. Op 18 september kwam het vooraanstaande deel van de Chileense bevolking bij elkaar om de toekomst van het land te bespreken. Zij besloten dat er een onafhankelijke regering moest komen die loyaal bleef aan de Spaanse koning Ferdinand VII. Er werd een junta verkozen en de onafhankelijkheid werd uitgeroepen. In Chili woonde echter ook veel Spanjaarden die trouw wilde blijven aan hun vaderland.

Onafhankelijkheidsoorlog

Na aanleiding van de gebeurtenissen brak er een burgeroorlog uit in Chili met aan de ene kant de royalisten die Spaansgezind waren en dus tegen de onafhankelijkheid en aan de andere kant de autonomen die streden voor de onafhankelijkheid van Chili. In 1814 werden de onafhankelijkheidsstrijders verslagen en kwam Chili weer onder Spaanse heerschappij. Dit betekende echter nog niet het definitieve einde van het conflict. Een groot deel van de Chileense onafhankelijkheidsstrijders was naar Argentinië gevlucht waar de onafhankelijkheid al bevochten was. Een Argentijns leger hielp de Chilenen en samen trokken ze in 1817 weer naar Chili. Daar kwam het tot een treffen met de Spanjaarden in de slag om Chacabuco op 12 februari 1817. De Spanjaarden verloren en een belangrijke Chileense strijder Bernardo O’Higgins werd benoemd tot president. Op 5 april 1818 werd Chili officieel onafhankelijk van Spanje.          

Bronnen

-       Beleven.org, Onafhankelijkheidsdag

-       Echile.nl, Geschiedenis van Chili

-       Latinamericanhistory.about.com, Chile's Independence Day 

 

Afbeelding

-       Wikimedia Commons, Proclamatie Chileense onafhankelijkheid  (1945)

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

De iconische Akropolis van Athene

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De ontdekkting van de dino | Bone Wars | Trix de T-Rex

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De autoloze zondag door olieboycot tegen Nederland

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

De man die het gifgas uitvond en toch een Nobelprijs kreeg

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.