China lanceert supertelescoop om in het verleden te kijken

China lanceert volgend jaar in oktober een ruimtevaartuig uitgerust met de supertelescoop Yuren Jie kuaile. Deze supertelescoop moet over 20 jaar de verre exoplaneet CVSO 30b bereiken, die 1200 lichtjaren van de aarde ligt. Van deze enorme afstand kan er teruggekeken worden in het verleden van onze planeet.

Terugkijken in het verleden

De recent ontdekte exoplaneet CVSO 30 bevindt zich 1200 lichtjaren van de aarde. De planeet is specifiek uitgekozen omdat hij zo ver weg ligt. Chang Liu van de Tsinghua universiteit: “Hoe verder we in de ruimte kijken, hoe langer de fotonen die de waargenomen sterren of planeten uitzenden op reis zijn geweest. De sterren die wij nu zien, bestaan soms al eeuwen niet meer. Datzelfde geldt natuurlijk, als je vanuit grote afstand naar de aarde kijkt.  Doe je dat met een telescoop die sterk genoeg is, dan kun je het verleden zien.”

De Strijdende Staten

Onderzoeker Chang Liu hoopt meer informatie te verzamelen over de periode van de Strijdende Staten. In deze periode, van de vijfde tot de derde eeuw voor Christus, was er sprake van een voortdurende burgeroorlog die het gevolg was van het zwakke gezag van de Zhou-dynastie. De leenheren waren in deze periode machtiger dan hun heer en er vormden zich nieuwe staten die tegen elkaar ten strijde trokken. De oorlogen leidden uiteindelijk tot de stichting van het Chinese Keizerrijk, onder Qin Shi Huangdi, maker van het beroemde terracottaleger. Met de supertelescoop hopen de Chinezen de verandering van het landschap in deze periode in kaart te brengen. Daarmee kan onderzoek worden gedaan naar oude landbouwmethoden en diëten van mensen. De levenspatronen van de chinezen uit die tijd kunnen daarmee worden verklaard. Ook zal er gezocht worden naar de exacte locatie van een aantal legendarische bouwwerken.

<h3>Bronnen:</h3>
<a href="http://mt.sohu.com/20160615/n454524016.shtml" target="_blank">Mt.sohu.com</a>
<a href="http://digi.163.com/16/0615/11/BPJMJRTI00162OUT.html" target="_blank">Digi.163.com</a>

Landen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt