Cannabis marihuana oudste voorbeeld

Chinees cannabisgebruik

Een op de drie cannabisgebruikers blowt dagelijks of bijna dagelijks, blijkt uit onderzoek dat het Trimbos-instituut en het ministerie van veiligheid en justitie vandaag presenteerden. Al in de zevende eeuw voor Christus werd het verdovende middel gebruikt in China.


In het noordwesten van China was in 2009 het oudste bewijs van hasjgebruik gevonden. In een 2700 jaar oud graf werd 789 gram cannabis aangetroffen. Na analyse bleek dat het om gedomesticeerde zaden gaat. De cannabis was bewust gekweekt als psychoactieve stof en niet voor het maken van touw of kleren, wat een ouder gebruik is.


De cannabisresten lagen in een leren mandje en een houten kom aan het hoofd- en het voeteneinde van de dode. Op een baar in het graf lagen skeletresten die toebehoorden aan een ongeveer 45- jarige man. Er zijn ook paardenbitten, een zweep, een boogschietuitrusting en een medicijnentas aangetroffen. Dit alles wijst erop dat de overledene een sjamaan was die door hallucinaties contact zocht met een spirituele wereld.


Gezien de locatie van het graf behoorde de medicijnman zeer waarschijnlijk tot de Güshi-cultuur. Deze maakte onderdeel uit van de Indo- Europese steppecultuur die omstreeks 500 v.Chr. in dit deel van China bloeide. De Güshi, die een taal spraken verwant aan het Keltisch, waren vaak blank en hadden blauwe ogen. Hun doden begroeven ze dikwijls heel zorgvuldig in de woestijn.


Artikel afkomstig uit:  Geschiedenis Magazine 2009-1


Afbeeldingen:


  • Foto: United States Fish and Wildlife Service [Public domain], via Wikimedia Commons

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.