Aanval van Xian strijders (nu Siam) op het dorpje Temasik

Chinese ontdekkingsreizen (1300-1500)

De tijd van de Song dynastie in China (960-1279) wordt door veel historici gezien als een bloeiperiode. De tijd van de Song dynastie was een periode van grote technologische vooruitgang, ook op het gebied van navigatie. Het kompas werd uitgevonden, waarmee de Chinezen gericht op ontdekkingsreis konden gaan. In de periode 1300-1500, ver voor de Europese ontdekkingsreizen, werden een aantal grote Chinese ontdekkingsreizen ondernomen. Twee belangrijke Chinese ontdekkingsreizigers waren Wang Dayuan en Zheng He.

Onbekende avonturier: Wang Dayuan

De eerste Chinese ontdekkingsreiziger die zou schrijven over Zuidoost-Azië was Wang Dayuan (1311-1350). Wang Dayuan werd geboren rond 1311, tijdens de Yuan-dynastie (1279-1368), in het dorpje Nanchang. Als kleine jongen was Dayan al geïnteresseerd in zeevaart; hij zou later in zijn boek laten opnemen dat hij zich als kind al aan een schip had ‘verbonden’. Hij was een handelaar en was veel op reis om zijn goederen te verkopen. Vanwege zijn beroep kwam hij op allerlei plaatsen waar andere Chinese ontdekkingsreizigers doorgaans niet over spraken. Deze locaties heeft hij beschreven in een aantal artikelen en in een boek Dao Yi Zhi Lue,  ruw vertaald als een korte geschiedenis van de Barbaren van de eilanden.

De reizen van Dayuan

Dayuan maakte tijdens zijn leven twee reizen, van 1330 tot 1334 en van 1337 tot 1339. Hij bezocht hierbij honderden plekken in Zuid-Azië, Zuidoost-Azië en Afrika. In het jaar 1330 bezocht hij het kleine stadje Dan Ma Xi, in de buurt van het huidige Singapore. Dit ooggetuigenverslag is één van de weinige bronnen die bestaan over de vroege geschiedenis van Singapore. Dayuan beschrijft in het verslag ook een aanval van Xian strijders (nu Siam) op het dorpje Temasik. De bewoners van het dorp hadden volgens Dayuan een lange verdedigingsmuur gebouwd om zichzelf te beschermen tegen de overvallers. Toen de Britten een paar honderd jaar later (1819) arriveerden, vonden ze inderdaad een soortgelijke verdedigingslinie.

Dayuan en zijn boek

In het jaar 1339 publiceerde Dayuan een boek over zijn reizen. Het boek is geschreven in Sri Lanka en beschrijft alle persoonlijke observaties van de handelaar. De lokale bewoners en hun gebruiken komen aan de orde, maar ook de producten die zij maken of het weer van die dag. In 1349 werden zijn bevindingen ook opgenomen in een lokale krant onder de naam Dao Yi Zhi Lue (beschrijving van de barbararen van de eilanden). Tijdgenoten van Dayuan schreven rond 1350 twee teksten over hem, die teksten zijn later in zijn boek verschenen als voorwoord. Dayuan wordt hierin omschreven als een vriendelijke man met het brandende verlangen om de wereld te verkennen.

De Mingdynastie (1368–1644) en Zheng He

De Ming Dynastie had China in 1368 bevrijd van de Yuan dynastie, waardoor het land niet langer onderdeel was van het Mongoolse Rijk. Deze overgang verliep niet zonder slag of stoot en Zheng He kwam ter wereld in het midden van dit tumult. Hij werd geboren in 1371 in de Chinese regio Yunnan en behoorde tot een etnische groepering: zijn familie was moslim. Zijn geboortenaam was Ma He (Ma is de afkorting van Muhammad). Tijdens een aanval op zijn dorp werd de jonge Ma gevangen genomen en meegenomen naar de hoofdstad Nanjing. Daar moest hij onder erbarmelijke omstandigheden werken in dienst van de keizer, maar door zijn inzet in het leger van prins Zhu Di raakte de twee bevriend. Toen Zhu Di in 1402 keizer werd, kreeg Ma He een belangrijke positie binnen zijn regering. Toen kreeg hij ook de titel Zheng, waardoor hij voortaan als Zheng He door het leven zou gaan.

Op reis voor de keizer

In 1405 besloot Zhu Di om een reusachtige vloot te bouwen en deze de wereld in te sturen om te verkennen en te handelen. Zheng He mocht deze vloot leiden en hij kreeg hierbij de taak om diverse ontdekkingsreizen te ondernemen. In totaal heeft hij in de periode 1405 tot 1433 7 expedities geleid, waarbij hij telkens meer dan 30.000 man onder zijn hoede had. Zijn reizen brachten hem naar Maleisië, Indonesië, Thailand, India, Sri Lanka, Iran, Oman, Saoedi-Arabië en naar tal van andere landen. In 1424 overleed Zhu Di en hij werd opgevolgd door Hongxi. Deze keizer stopte meteen alle expedities en China raakte geïsoleerd. Zheng He hield uitgebreide logboeken bij en maakte gedetailleerde kaarten van de route die hij uitkoos. Veel van deze kaarten zijn echter niet bewaard gebleven.

Bronnen

eresources.nlb Wang Dayuan

en.wikipedia.org Daoyi Zhil

books.google Mapping the Chinese and Islamic Worlds

lostislamichistory.com Zheng-He

messagetoeagle.com Nanhai Number One

en.wikipedia.org Yongle Emperor

youtube.com The Great Voyages

 

Afbeeldingen

commons.wikimedia Kangnido Map 

Tijdperken: 

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!