Columbus op ontdekkingsreis tijdens orkaanseizoen

Het weer had maar even tegen kunnen zitten of de naam Columbus was nooit opgedoken in de geschiedenisboeken. De Italiaanse ontdekkingsreiziger koos voor zijn tocht richting de west in de nazomer van 1492 immers precies het orkaanseizoen uit. Hoe groot was de kans dat zijn lichte schepen het pad van een hurricane hadden gekruist? Je leest het in de komende editie van Het Weer Magazine.

Puur geluk

“Het mag een wonder heten dat de weersomstandigheden een dergelijke oversteek toelieten”, schreef de Amerikaanse meteoroloog D.M. Ludlum reeds in de jaren zestig van de vorige eeuw in een overzicht van de oudst bekende tropische cyclonen in Amerika. Het Caribisch gebied, waar de reis heen voerde, is berucht om de vele hurricanes die daar elk jaar weer tot ontwikkeling komen.

Columbus op ontdekkingsreis tijdens orkaanseizoen Columbus op ontdekkingsreis tijdens orkaanseizoen

En verder in dit nummer:

Vaker stortbuien

Vaker stortbuienOp 28 juli regende het heel hard in grote delen van Nederland. Dat leverde flink wat wateroverlast op: ondergelopen snelwegen, polders die blank stonden, volgelopen kelders. Komen deze hoeveelheden regen vaak voor en is dat veranderd door de opwarming van de aarde?

Weer is wijnmeester

Weer is wijnmeesterDruivenstokken groeien ieder jaar weer onder andere weersomstandigheden. De wijn is dan ook ieder jaar anders. Wijnboeren Nel en Gilles Ducroux vertellen over hun haat-liefdeverhouding met het weer.

Kurkdroog Atacama

Kurkdroog AtacamaEen bijzonder gebied ver weg, aan de andere kant van de wereld. In de afgelopen 50 jaar, heeft het er op sommige plaatsen slechts drie keer geregend. En dan nog zou je er geen glaasje mee kunnen vullen. Hoe komt de Atacama-woestijn in Chili zo kurkdroog?

Dit nummer thuis ontvangen? Profiteer dan voor dindag 23 september 16 uur van de superaanbieding. 

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.