Geen afbeelding beschikbaar

Crystal Palace brandt af

Op 30 november 1936 brandt het Crystal Palace volledig af. Het werd in 1851 gebouwd in Londen voor de Wereldtentoonstelling in dat jaar. Het was destijds een vernieuwend en indrukwekkend gebouw dat miljoenen mensen trok. Eerder al werd een deel ervan verwoest door een brand, maar de klap van 1936 kwam het Crystal Palace nooit meer te boven.

Bouw Crystal Palace

In juli 1850 begonnen 2000 arbeiders aan de bouw van het Crystal Palace in Hyde Park in Londen. Het volgende jaar zou in dit gebouw de Wereldtentoonstelling gehouden worden, waarbij de nieuwste uitvindingen en ideeën op het gebied van industrie en cultuur centraal zouden staan. Joseph Paxton ontwierp het gebouw en na negen maanden was het Crystal Palace klaar. Het was een imposant bouwwerk waarbij gebruik was gemaakt van de nieuwste technieken die door de Industriële Revolutie tot ontwikkeling waren gekomen. Het gebouw was aan de buitenkant helemaal van glas, en dus doorzichtig. Verder werd er hout, metaal en gietijzer gebruikt. Het kostte 79,800 pond om het bouwwerk uit de grond te stampen en het had een totaaloppervlakte van 92.000 vierkante meter.

Uitbreiding

Van 1 mei 1851 tot en met 15 oktober 1851 was Crystal Palace het toneel van een van de grootste evenementen ter wereld. Ruim 6 miljoen mensen bezochten de Wereldtentoonstelling in het gebouw. Na de tentoonstelling werd het bouwwerk verplaatst naar Sydenham Hill waar het uitgebreid werd. Deze uitbreiding bracht aardig wat kosten met zich mee, namelijk 1,3 miljoen pond. Voor de Wereldtentoonstelling van New York in 1853 werd het Crystal Palace nagebouwd. Ook het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam en het Paul-Henri Spaak-gebouw in Brussel zijn gebaseerd op Crystal Palace. In 1860 werd een deel van Crystal Palace door een brand in as gelegd, maar de schade was herstelbaar.

Verwoestende brand

Op 30 november 1936 brak er wederom brandt uit. Dit keer in het damestoilet in het glazen bouwwerk. Het vuur verspreidde zich snel en de brandweer was niet in staat nog iets te doen. Crystal Palace brandde volledig af en is daarna nooit meer opgebouwd.  

Bronnen

-     Kunst-en-cultuur.infonu.nl, De Wereldtentoonstelling (2-09-2007)

-     Histotheek.nl, Crystal Palace

 

Afbeelding

-     Wikimedia Commons, Crystal Palace fire 1936  (30-11-1936)

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!