Autofabrikant DAF is een toonaangevend bedrijf als het gaat om innovatie

DAF nam de innovatie van De Stijl over

Themamaand De Stijl – Kunststroming De Stijl geniet als een typische Nederlandse kunststroming. met bekendheid in het buitenland. Maar met meer ontwerpen oogsten Nederlanders waardering in het buitenland. Zo ook bij autofabrikant DAF, dat zich in de jaren dertig ontwikkelde tot een zeer groot innovatief en technologisch bedrijf.


Onder de term 'Dutch design' maakten Nederlandse kunstenaars de afgelopen decennia gebruik van bepaalde opvattingen van De Stijl, zoals innovatie en functionaliteit. De naam 'Dutch design' ontstond pas in de jaren tachtig. Vóór die tijd was Dutch Design vooral zichtbaar in de grafische vormgeving. Vandaag de dag worden onder meer modellen als Viktor en Rolf, en architect Rem Koolhaas, wiens werken overal terug te vinden zijn, tot 'Dutch designers' gerekend.


DAF en de losser


Zo maakte ook de Nederlandse auto- en vrachtwagenfabrikant DAF Trucks, opgericht in 1928, gebruik van innovatieve technologie. Hiermee borduurt het bedrijf voort op kunstenaars van De Stijl die in dezelfde periode innovatie in de kunst aanbrachten. Het vierkoppige bedrijf begon met constructie- en smeedwerk voor de binnenscheepvaart, die Eindhoven aandeed.  In 1936 werd de naam veranderd in Van Doorne’s AanhangwagenFabriek en kwam het toonaangevende bedrijf met een nieuw product op de markt: de DAF-Losser. Een uitermate handig product voor het spoor- en wegvervoer, want vanaf toen konden spoorwegcontainers zonder veel moeite worden geladen en gelost. Het personeelsaantal groeide explosief en in 1940 had het bedrijf al vijfhonderd mensen in dienst.


Productie van bedrijfswagens en cabines


Na de Tweede Wereldoorlog was er voor de wederopbouw veel vraag naar transportmaterieel. DAF speelde hier goed op in door de productie van de eerste autobus. In 1949 startte de productie van bedrijfswagens. In 1962 kwam DAF met de Eurotrailer op de markt. Het bedrijf slaagde erin om een moderne vrachtwagen te bouwen met veel laadruimte. Deze DAF 2600 werd in hetzelfde jaar gepresenteerd. Die vrachtwagen werd zo’n succes dat die de bijnaam dat die de bijnaam 'de moeder van de internationale wegtransport.'  kreeg. Vanaf de jaren zeventig kon onderhoud aan de motoren gemakkelijker worden voltooid, omdat het bedrijf de kantelcabines introduceerde met de nieuwe truckgeneratie F 1600 – F 2200).


DAF in de jaren negentig


In de jaren negentig stortte de bedrijfswagenmarkt in.  Desondanks ontwikkelde DAF steeds verder en kwam in 1997 de 95 Super SpaceCab op de markt, waarmee er nog meer comfort en ruimte aan chauffeurs geboden werd. Drie jaar later kwam de 95XF: een truck die uitermate geschikt is voor vervoer van lange afstanden.


Meer dan 800.000 personenauto's


In totaal heeft DAF meer dan 800.000 personenauto’s geproduceerd. DAF heeft zich sinds haar bestaan ontpopt als toonaangevend bedrijf als het gaat om  innovatie en functionaliteit op de transportmarkt.


Bronnen:


AFBEELDING:


Wikimedia Commons: DAF (Public domain)

Landen: 

Tijdperken: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.