Olusegun Obasanjo

Dag van de Democratie Nigeria

Jaarlijks op 29 mei is dit een nationale feestdag in Nigeria. Deze dag herdenkt het terugkeren van de democratie in Nigeria in 1999. Op 29 mei 1999 werd Olusegun Obasanjo president van het land. Voor het eerst na 16 jaar militair regime weer een gekozen staatshoofd in Nigeria.

In 1993 organiseerde militair staatshoofd Ibrahim Babangida verkiezingen. Die waren vrij en eerlijk, maar toch verklaarde Babangida de uitslag ongeldig. De winnaar beviel hem niet en bovendien had hij bij nader inzien toch geen zin om zijn functie neer te leggen. Daarmee brak hij de overgang naar democratie af: Nigeria zou nog tot 1999 een dictatuur blijven.

Obasanjo wil dit jaar liever niet aftreden en probeerde vorig jaar zelfs de grondwet te wijzigen, zodat hij zich verkiesbaar kon stellen voor een derde ambtstermijn. Dat lukte echter niet en dus probeert de president nu zorgvuldig zijn opvolging te regisseren. Umaru Yar’Adua, een vrij onbekende en weinig charismatisch politicus, is zijn kroonprins. Net als bij de verkiezingen van 1999 en 2003 en de regionale verkiezingen van afgelopen zaterdag, zal er naar verwachting ook nu weer fors gefraudeerd worden.

Afbeelding:

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 januari een abonnement.

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!