Geen afbeelding beschikbaar

Dag van de Republiek in Hongarije

Op 23 oktober 1956 kwamen de Hongaren in opstand tegen het communistische regime in het land. De Sovjet-Unie zette het leger in en ruim 2.500 opstandelingen kwamen om het leven. Pas drieëndertig jaar later kregen de  Hongaren alsnog hun onafhankelijkheid, die ze sindsdien ieder jaar op 23 oktober vieren met de Dag van de Republiek.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht Hongarije mee aan de kant van Duitsland, in de hoop haar eigen territorium uit te breiden. Bij de slag om Stalingrad ging echter een groot deel van het Hongaarse leger verloren en in 1944 werd het land zelf veroverd door de Sovjets. Op papier werd Hongarije omgevormd tot een onafhankelijke republiek, maar in de praktijk was de invloed van Moskou groot. De communistische partij kreeg een steeds stevigere grip op de Hongaarse politiek en tegenstanders van het regime werden vaak verbannen of vermoord.

Op 23 oktober 1956 protesteerde een groep studenten in de hoofdstad Boedapest voor politieke hervormingen in Hongarije. De politie greep snel in en arresteerde een aantal betogers, maar de situatie liep toch uit de hand. Er braken rellen uit en agenten besloten het vuur te openen op de demonstranten. Dit hield de Hongaren echter niet tegen en al snel verspreidde de revolutie zich door het hele land. Op 4 november besloot de Sovjet regering in Moskou de opstand te onderdrukken door het leger in te zetten tegen de opstand. Ruim 2.500 Hongaren kwamen om het leven en nog eens 200.000 sloegen op de vlucht voordat de orde was hersteld.

Het neerslaan van de Hongaarse Opstand in 1956 verstevigde de grip van de Sovjets op Centraal-Europa. Nog ruim 30 jaar bleven de communisten in Hongarije aan de macht, totdat de Sovjet Unie eind jaren ’90 intern verzwakt raakte. In oktober 1989 organiseerde de Hongaarse communistische partij haar laatste vergadering, alvorens de macht over te dragen aan het parlement. Op 23 oktober , drieëndertig jaar na de Hongaarse Revolutie, werd officieel de Republiek Hongarije uitgeroepen. Sindsdien vieren de Hongaren ieder jaar op die datum de Dag van de Republiek.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.