Geen afbeelding beschikbaar

Dag van het leger in Chili

Een militaire parade marcheert door de straten. De president van Chili, Sebastián Piñera, kijkt uit over deze stoet vanaf het Parque O’Higgins, het één na grootste park van hoofdstad Santiago. Met meerdere feestelijke ceremoniën viert Chili de onafhankelijkheid. Op 19 september is het de Dag van het Leger.

De Dag van het Leger is een onderdeel van de Fiestas Patrias. Dit nationale feest gaat van start op 18 september en wordt gevolgd door de Dag van het Leger, waarop de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spanjaarden van 1810 tot 1818 centraal staat. Bernardo O’Higgins voerde de strijd aan en leidde het Chileense volk naar de overwinning. Hij nam de rol van eerste president van Chili op zich en wordt tot op de dag van vandaag vereerd tijdens de Fiestas Patrias.

Hoewel dit feest op twee dagen valt, komt het veelal voor dat de vieringen een week lang aanhouden. Veel scholieren en werknemers krijgen dan ook een week vakantie. Het belang van het feest voor de bevolking wordt ook wel vergeleken met kerstmis. Ondanks alle feesten door het hele land kiezen veel Chilenen ervoor om op vakantie te gaan tijdens deze week.

Naast het marcherende Chileense leger en de speech van de president wordt de Chileense cultuur centraal gezet. Er vinden traditionele activiteiten plaats zoals rodeo en het dansen van de cueca (de nationale dansvorm in Chili). Ook blijken barbecues tijdens deze dagen bijzonder in trek bij de bevolking: de verkoop van vlees overstijgt veelal de 50 miljoen dollar in deze dagen.

Ook wordt er veel waarde gehecht aan het gebruik van de Chileense vlag. Het is tijdens de feestdagen verplicht om van elk openbaar gebouw de vlag in perfecte conditie te laten hangen. Zo moet de ster op de vlag altijd in de linkerbovenhoek te zien zijn, ook als deze verticaal opgehangen wordt. Houdt iemand zich niet aan deze regels, dan is een boete van circa 40.000 pesos (€60,-) het gevolg.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.