De 27 Club

Twintig jaar geleden pleegde Kurt Cobain, de frontman van de grunge-band Nirvana, op 5 april 1994 zelfmoord. Hij stierf op zijn zevenentwintigste na een kort maar turbulent leven. Cobains dood was de reden voor het ontstaan van de inmiddels beruchte 27 Club. 

De club wordt een begrip

De 27 Club bestaat uit een lijst met muzikanten die allen in hun zevenentwintigste levensjaar overleden. In 1969-1971 overleden achtereenvolgens grote namen, waaronder de Rolling Stones oprichter Brian Jones, zangeres Janis Joplin en leadzanger van The Doors Jim Morrison. Het verband met hun leeftijd werd gelegd, maar pas na de zelfmoord van Cobain werd de ’27 Club’ een begrip in de muziekwereld.

Overeenkomstigheden leden

De lijst kent verschillende vormen en staat vol artiesten die beroemd dan wel berucht waren tijdens hun muziekcarrière. Doodsoorzaken van de leden van de club variëren van een overdosis, moord, suïcide en een natuurlijke dood. Vele muziekgenres hebben een vertegenwoordiger in de club. Naast hun muzikale talent en stervensleeftijd hebben de meeste leden met elkaar gemeen dat hun leven bol stond van het alcohol- en drugsmisbruik.

Bluesboegbeeld Robert Johnson

De bij leven nauwelijks bekende blueszanger Robert Johnson is het eerst overleden lid, hij stierf in 1938. Geruchten gaan dat hij vergiftigd zou zijn door een wraakzuchtige echtgenoot van een van z’n groupies. Johnson werd hoofdzakelijk bekend bij het grote publiek doordat, decennia na zijn dood, artiesten als Bob Dylan en Eric Clapton hem tot inspiratiebron benoemden. Nummers als ‘Sweet Home Chicago’ en ‘Come on in my kitchen’ behoren tot zijn belangrijkste en invloedrijkste hits.

Dood Amy Winehouse

Amy Winehouse was een van de meest recente artiesten die de discutabele eer had om tot de 27 Club toe te treden. De wereld leerde de Britse soulzangeres kennen door haar album ‘Back to Black’, waarop ze openlijk vertelde over haar verslavingen aan drank en drugs. Het toenemende succes en groeiende media-aandacht leverden Winehouse de nodige schandalen op. Steeds vaker doken er beelden op van een stomdronken Winehouse op de bühne. Op 23 juli 2011 werd het alcoholgebruik de zangeres fataal en stierf ze aan alcoholvergiftiging.

'Twenty Eight'

De faam van de club groeit naarmate het aantal beroemde leden toeneemt. Rock and roll is sinds 1994 onlosmakelijk verbonden met de 27 Club. De folkzanger John Craigie wijdde op zijn album ‘Montana Tale’ een lied aan de gestorven clubleden: ‘Twenty Eight’. Of het ledenaantal van de lugubere club niet meer zal stijgen zal in de toekomst moeten blijken. Het staat vast dat de artiesten van de lijst veelal tijdens, maar ook pas na hun dood een mythische status toebedeeld kregen en hun artistieke bijdrage een blijvende impact heeft gehad op de muziekindustrie.

Compilatie bekende leden van de 27 Club

Een aantal van de 27 Club-leden zijn:- 1938, Robert Johnson, singer-songwriter- 1969, Brian Jones, gitarist Rolling Stones- 1970,  Janis Joplin, zangeres Big Brother and the Holding Company- 1970, Jimi Hendrix, singer-songwriter- 1970, Alan Walson, zanger Canned Heat- 1971, Jim Morrisson, zanger The Doors- 1975, Dave Alexander, bassist The Stooges- 1985, Dennes Boon, zanger The Minutemen- 1994, Kristin Pfaff, bassiste Hole en Janitor Joe- 1995, Richey James Edwards, Manic Street Preachers- 2000, Sean McCabe, zanger The Ink & Dagger

<p>Bronnen<br /><a title="Rolling Stone" href="http://www.rollingstone.com/music/pictures/a-brief-history-of-the-27-clu... target="_blank">rollingstone.com </a><br /><a title="biography.com" href="http://www.biography.com/people/kurt-cobain-9542179?page=3" target="_blank">biography.com </a><br /><a title="hubpages.com" href="http://hubpages.com/hub/Infamous-Eleven-Rock-Stars-Dead-at-27" target="_blank">hubpages.com</a></p>

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt