De beruchte Amerikaanse crimineel Billy the kid

De criminele praktijken van Billy the Kid

Trending – In november 2017 herkenden Amerikaanse historici dat de beruchte Amerikaanse crimineel Billy the Kid is afgebeeld op een foto die al in 2011 is gekocht. De Amerikaanse koper legde op een rommelmarkt tien dollar neer voor de foto. Billy the Kid was in de negentiende eeuw één van de meest beruchte criminelen uit het Wilde Westen. Welke criminele praktijken voerde Billy the Kid uit?

Billy the Kid werd in 1859 geboren als William Henry McCarty, in het oosten van Amerika. Hij had een jongere broer die Joseph heette. Zijn moeder, Catherine McCarty, een weduwe, had tuberculose en daarom verhuisde het gezin naar een plek met een droger en warmer klimaat. De familie vestigde zich in Silver City, New Mexico. Op 16 september 1874 overleed Catherine Antrim-McCarty. Billy's pleegvader vertrok naar Arizona en liet Billy en zijn broer achter. Billy, inmiddels dertien of veertien jaar, woonde in bij verschillende families en probeerde aan de kost te komen als ober en bordenwasser in het plaatselijke hotel.

Eerste criminele daden van Billy the Kid

Het eerste vergrijp van Billy the Kid was het stelen van boter. Hij werd gepakt, maar kwam er met een waarschuwing van af. Daarna raakte hij bevriend met George Schaefer, bijgenaamd Sombrero Jack. Schaefer had kleding gestolen en aan Billy gegeven om te verbergen. Toen dit uitkwam, werd Billy the Kid voor het eerst in de gevangenis opgesloten. Twee dagen later ontsnapte hij. Hij vluchtte naar zijn pleegvader in Arizona, maar die wilde niets met hem te maken hebben. In de twee jaar daarna trok hij door het land als ranch-arbeider, gokker en paardendief, samen met een handlanger.

Billy the Kid en 'The Boys'

Billy kreeg op zestienjarige leeftijd in Camp Grant, Arizona, ruzie met de Ierse politicus Frank Cahill. De ruzie liep uit de hand en Billy the Kid schoot Cahill neer en vluchtte naar New Mexico. Daar kwam hij uiteindelijk bij een bende onder leiding van Jesse Evans terecht. Met deze bende, 'The boys', belandde hij in Lincoln County, dat werd verscheurd door verschillende bloedige vetes tussen veehandelaren, waarvan die tussen John Tunstall en James Dolan het hevigst was. De vete escaleerde in een gewapend conflict, dat bekend werd als de Lincoln County War (18 februari tot 19 juli 1878). De inzet: het monopolie op de handel in dit gebied. Billy werd beschuldigd van het stelen van Tunstall's paarden en opgesloten. Tunstall diende echter geen aanklacht in, maar nam hem in dienst. Sheriff William Brady gaf de opdracht om Tunstall te vermoorden, waarna hij in zijn hoofd werd geschoten. Billy the Kid was diep geraakt door de moord en hij bereidde een wraakactie voor. Hij schoot vervolgens een aantal mensen neer, waaronder sheriff William Brady.

Veroordeling Billy the Kid

Billy the Kid wist enkele jaren uit handen van justitie te blijven, maar gaf zich uiteindelijk over. Hij werd op 15 april 1881 veroordeeld tot de dood door ophanging. Billy the Kid ontsnapte op 28 april en bracht twee bewakers om het leven. Opnieuw werd er jacht op Billy the Kid gemaakt. In de nacht van 14 juli 1881 schoot Garrett Billy the Kid dood. Hij werd 21 jaar. Van de 21 moorden die hij pleegden, konden er maar vier worden bewezen.

Onduidelijkheid na de dood van Billy the Kid

In 1950 beweerde een zekere Ollie P. Bill Roberts, ook wel bekend als 'Brushy Bill', tegenover advocaat William Morrisson dat hij Billy the Kid was. Morrison geloofde hem en diende namens hem een gratieverzoek in bij de gouverneur van New Mexico, Thomas Mabry. Na onderzoek geloofde Mabry niet dat Roberts werkelijk Billy the Kid was en wees het verzoek af. Roberts overleed op 27 december 1950. In 2010 diende een aantal mensen, die beweerden nakomelingen van Billy te zijn, opnieuw een gratieverzoek in bij de gouverneur van new Mexico, deze keer Bill Richardson. Deze gouverneur verwees naar de beslissing van zijn voorganger Wallace, die ook geen amnestie had verleed, en wees het verzoek af.  

Eerdere foto van Billy the Kid

In juni 2011 werd een andere foto van Billy the Kid voor 2,3 miljoen dollar geveild. De beschadigde foto werd gekocht door een verzamelaar. De foto werd waarschijnlijk rond 1879 of 1879 gemaakt.

Dit artikel verscheen eerder op IsGeschiedenis en is aangepast om beter aan te laten sluiten op de actualiteit.

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Billy the Kid

Bronnen:

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt