Jan Kruis signeert een Jan, Jans en de Kinderenboek (Wikimedia Commons)

De eerste Jan, Jans en de kinderen-strip

Op 12 december 1970 verschijnt in Libelle de eerste Jan, Jans en de kinderen-strip.  Ruim veertig jaar later is de bekendheid van de strip net zo groot als die van het blad waarin deze verscheen. De bedenker en originele tekenaar van de strip, Jan Kruis, is in 2017 overleden, maar de strip verschijnt nog steeds wekelijks in Libelle.

Geschiedenis van Jan Kruis

Jan Kruis werd op 8 juni 1933 geboren te Rotterdam. Op zijn elfde volgde hij al tekenlessen van Wim Meuldijk, auteur van Pipo de Clown. In 1950 begon Kruis aan een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten, waarna hij onder meer bij het jeugdblad van Shell, Olidin, ging werken. Begin jaren '60 maakte Kruis vooral advertenties, maar later besloot hij zich meer te focussen op striptekenen. In 1969 en 1970 tekende en schreef hij twee albums van Sjors en Sjimmie en op 12 december 1970 verscheen de eerste Jan, Jans en de kinderen-strip in tijdschrift Libelle. Deze strip bleek zijn grootste succes.

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

In 1996 werd Jan Kruis onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Drie jaar later ging hij met pensioen. De strip werd voortaan getekend door een groep tekenaars die onder de naam Studio Kruis werkt. In datzelfde jaar kreeg Kruis nog de Marten Toonderprijs, een oevreprijs voor striptekenaars. Op 21 september 2013 verscheen de speciale Jan Kruis Glossy, een tijdschrift ter ere van Kruis’ tachtigste levensjaar.

Succes van de strip

De strips van Jan, Jans en de kinderen  in Libelle zijn allemaal verschenen in ruim vijftig stripalbums. Daarvan zijn inmiddels meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. In 2005 werd een musical opgevoerd geïnspireerd door de strip. In navolging van de strip is er inmiddels een hoop koopwaar van Jan, Jans en de kinderen verschenen zoals schoolagenda’s en Cd’s. De populariteit van de strip wordt bevestigd door het feit dat er zelfs postzegels van bestaan. Bovendien heeft Jan Kruis de strip gebruikt in een campagne tegen niet-roken, en om geld in te zamelen voor de Leprastichting.

Personages

Jan, Jans en de kinderen gaat over een doorsnee gezin. Jan en Jans zijn de vader en moeder van het gezin Tromp. Samen hebben zij drie kinderen: Karlijn, Catootje en Gertje. Bovendien heeft het gezin een vier huisdieren: de rode kater Edgar Allen Poes, teckel Lotje, Siamese kat Loedertje en pony Kobus.  De rode kater, ook wel ‘je-weet-wel-kater’ genoemd (omdat hij gecastreerd is), heeft regelmatig een eigen strip waarin alleen hij aan het woord is. Behalve het gezin zijn er een aantal personages die in regelmatig voorkomen, zoals Jeroentje, de verloofde van Catootje, en Gerrit Tromp, de vader van Jan. Volgens Jan Kruis is de strip losjes gebaseerd op zijn eigen gezinsleven

Bronnen

 

- janjans.nl.nu, Jan, Jans en de kinderen

 

- lambiek.net, Jan Kruis

 

 

 

Afbeelding

 

- Wikimcommons, Jan Kruis

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.