Geen afbeelding beschikbaar

De Fultonspeech

Fulton Missouri 5 maart 1946 – De spanning is om te snijden. In het kleine Fulton, waar slechts 7.000 mensen wonen, komt de Britse staatsman en aristocraat Winston Churchill een toespraak houden.

De Amerikaanse president Harry S. Truman wacht hem op bij het Westminster College en stelt hem voor aan de 40.000 toeschouwers. Churchill was door het Westminister College uitgenodigd om een eredoctoraat in ontvangst te nemen. Wat aanvankelijk de uitreiking van een eredoctoraat zou zijn, werd Churchill’s meest beroemde naoorlogse toespraak.

Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog had de wereld op haar grondvesten doen schudden. Nazi-Duitsland dwong Europa op haar knieën en dreigde Engeland te veroveren. Het was echter Churchill die Engeland als minister president door de oorlogsjaren heen loodste. Hij slaagde erin de Duitsers op het vasteland te houden en Amerika bij de oorlog te betrekken. Na afloop van de oorlog was Churchill de grote oorlogsheld, maar werd hij tot zijn teleurstelling niet herkozen.

Koude Oorlog

Na de Tweede Wereldoorlog waren de politieke spanningen niet afgelopen. Amerika en Rusland waren de grote overwinnaars, met als gevolg dat de landkaart opnieuw verdeeld moest worden. Rusland die sterk antikapitalistisch was, gaf haar veroverde gebieden niet prijs. Stalin wilde communistische bufferstaten tegenover het ‘gevaarlijke Europa’. Europa en Amerika wilden het ‘rode gevaar’ juist zo ver mogelijk van zich vandaan houden.

Derde wereldoorlog?

In februari 1946 had Stalin tijdens zijn verkiezingscampagne beweerd dat de ongelijke ontwikkeling van de kapitalistische landen kon leiden tot een gewelddadige verstoring en een splitsing van de kapitalistische wereld. Een oorlog was volgens Stalin onvermijdelijk zolang het kapitalisme bestond. De Amerikanen schrokken erg. William Douglas, een rechter van het Supreme Court, beweerde dat  Stalin’s toespraak het feitelijke begin van de derde wereldoorlog was. Zelfs de New York Times beweerde op de voorpagina dat een oorlog nabij was.

The speech

In deze tijden van  politieke hoogspanning begaf Churchill zich naar Amerika. Op uitnodiging van de Amerikaanse president hield hij daar een rondreis. Tijdens deze rondreis ging Churchill naar het Westminster College te Fulton waar hij de beroemde woorden sprak:

‘From Settin in the Baltic to Trieste in the Adriatic an iron curtain has descended across the continent.’

Deze uitspraak wordt gezien als de Britse oorlogsverklaring en het begin van de Koude Oorlog. Een oorlog die nog lang zou duren.

Bronnen:

  • history1900s.about.com, Iron Curtain
  • Walter LaFeber, America, Russia, and the Cold War, 1945-2006 (New York 2008)

 

Afbeelding:

Het Westminster College, waar nu het National Churchill Museum (met Churchill Wall) in is gevestigd. Via nl.wikipedia.org, door File Upload Bot (Magnus Manske).

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!