Brief

De geschiedenis van briefpapier

Vroeger waren er vele manieren om informatie met elkaar te delen. Zo gebeurde dat bijvoorbeeld door verhalen te vertellen, liedjes te zingen of door het op te schrijven. Voor dit laatste wordt inmiddels briefpapier gebruikt, terwijl dit vroeger op andere materialen gebeurde.

Voordat er briefpapier bestond

Volgens de historicus Hellanicus van Lesbos is de eerste geregistreerde handgeschreven brief geschreven rond 500 voor Christus door de Perzische koningin Atossa. In het oude Babylonië, Mesopotamië, de Indusbeschaving en de Chinese beschaving schreef men hun informatie op klei of stenen. Dit fenomeen nam toe door de introductie van de Syllabische schrijfmethode, karakters uit bijvoorbeeld de natuur die geluiden vertegenwoordigden.

‘Briefpapier’

Het briefpapier in het Oude Egypte was papyrus: bladeren van planten of de schors van een boom. Door de verspreiding van papyrus was er in sommige delen van Egypte een tekort en dus gebruikten men dierenvellen als briefpapier. Rond de 10e eeuw werd er vanuit het ‘Verre Oosten’ katoen papier geïmporteerd naar het westen. Katoen papier werd in het westen pas echt gebruikelijk als briefpapier in de 12e eeuw. Een grote innovatie die het katoen papier wegvaagde was de introductie van papier gemaakt van linnen lompen in de 14e eeuw. Gedurende de daarop volgende eeuwen ontwikkelde het briefpapier zich.

De moderne technologie

De moderne technologie heeft gezorgd voor een afname in de noodzakelijkheid van brieven op briefpapier als communicatiemiddel om informatie uit te wisselen. Zo kwam er de telegraaf, om opgevolgd te worden door de fax en vandaag de dag kennen wij de e-mail of chatdiensten die voor een groot deel voorzien in communicatie en uitwisselen van informatie.

Brieven belangrijke waarde voor historici

Brieven zijn een belangrijke bron voor historici. Zeker omdat voorheen (voor het internettijdperk) zowel persoonlijke, diplomatieke en zakelijke onderwerpen via brieven gecorrespondeerd werden en dus als primaire bron gebruikt kunnen worden. Sommige periodes in de geschiedenis kenmerken het schrijven van brieven zelfs als een kunstvorm. Het vormde zelfs een literair genre: de briefroman.

Gebruik briefpapier vandaag de dag

Veel bedrijven maken gelukkig nog steeds gebruik van briefpapier omdat zij voor hun officiële communicatie vaak nog steeds brieven schrijven. Ook de romantici onder ons doen er goed aan briefpapier te gebruiken voor de lange letters aan hun geliefden. Tegenwoordig is het heel normaal om bedrukt briefpapier te hebben, veel bedrijven laten bijvoorbeeld briefpapier drukken met het bedrijfslogo of als individu briefpapier laten bedrukken met je eigen naam erop.

Bronnen:

handwrittenletters.com, History of handwritten letters wikipedia.nl, Brief wikpedia.nl, Briefpapier en.wikipedia.org, Letter (message)

Afbeelding:

commons.wikimedia.org, den

Partners: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt