Uitvindingen van de digitale camera

De geschiedenis van de digitale camera

De digitale camera is een innovatie die niet meer weg te denken valt uit het moderne leven. Met deze handzame camera delen en documenteren we onze levens door de lens. Vanaf de jaren ’90 zijn digitale camera’s beschikbaar voor het grote publiek. Welke geschiedenis ging hieraan vooraf en hoe heeft de digitale camera zich ontwikkeld?

Vroege ontwikkeling

Zoals zoveel uitvindingen werd de vroege techniek van de digitale camera ontwikkeld met een ander doeleinde. In de jaren ’60 maakte het Amerikaanse ruimtevaartprogramma NASA de overgang van analoge naar digitale signalen. In hun poging om foto’s te kunnen maken van planeten en sterren gingen zij aan de slag om fotografie te digitaliseren. Om zoveel mogelijk foto’s te kunnen maken verving NASA het klassieke fotorolletje voor een elektronisch plaatje. Deze chip, een CCD, die fotografisch beeld om kon zetten in een elektrisch signaal zorgde voor de eerste stap in de ontwikkeling van de digitale camera.

De eerste digitale camera

Het fototoestel dat gezien wordt als de eerste digitale camera was een prototype ontwikkeld in 1975 door Steven Sasson bij Eastman Kodak. Hij stelde de camera samen met onderdelen van Motorola, een Kodak filmlens en nieuw uitgevonden elektronische sensoren van Fairchild. Dit prototype leek nog weinig op de moderne camera: hij woog 4kg, nam enkel zwart wit foto’s, had een resolutie van .01 megapixels en een sluitertijd van 23 seconden. Om de foto’s te kunnen bekijken ontwikkelden Sasson en zijn collega’s een speciaal scherm.

Lancering van de Mavica

De camera ontwikkeld door Kodak was niet geschikt voor consumentengebruik, hiervoor was hij veel te zwaar en onhandzaam. In 1981 kon het tijdperk van de digitale camera pas echt beginnen met de lancering van de Mavica (Magnetic Video Camera) door Sony. Eigenlijk kan de Mavica geen digitale camera genoemd worden, want in theorie was het een analoge elektronische camera. De foto’s werden digitaal opgeslagen op een floppy en konden zo vertoond worden op een televisie. In de begindagen van de digitale camera werd deze voornamelijk gebruikt door fotojournalisten. Digitale camera’s konden namelijk veel foto’s maken en deze konden direct via een telefoonlijn verzonden worden. De slechte resolutie van de foto’s was geen probleem aangezien deze toch in kranten afgedrukt zouden worden.

Digitale camera’s voor consumenten

Voor consumenten was de aanschaf van een digitale camera lange tijd niet erg aantrekkelijk, ze waren erg duur en de kwaliteit van de foto’s was slecht. Gedurende de jaren ’80 en ’90 verbeterde de kwaliteit van de foto’s en werden de digitale camera’s goedkoper in aanschaf. Vanaf 1994 werd het ook mogelijk om een fotocamera te koppelen aan een computer met de lancering van de Apple QuickTake100 camera. Op deze wijze werd het voor consumenten steeds aantrekkelijker om een digitale camera aan te schaffen. Door Kodak werd het gebruik van digitale camera’s flink gepromoot en deze promotie sloeg aan. Sinds 2003 worden er dan ook meer digitale camera’s verkocht dan analoge camera’s. Sindsdien is het assortiment blijven groeien, van simpele compactcamera’s tot krachtige spiegelflexcamera’s. Het assortiment aan digitale camera’s op Cameratools.nl laat zien hoezeer het aanbod gegroeid is tegenwoordig. Met de mogelijkheid om digitale foto’s te maken met een mobiele telefoon is het gebruik van digitale camera’s zo wijdverspreid geraakt dat praktisch iedereen met een camera op zak loopt. Digitale fotografie heeft op deze manier voorgoed de manier waarop wij fotograferen en ons leven vastleggen veranderd. Fotograferen kan tegenwoordig op elk moment van de dag en door iedereen.

Bronnen

cnet.com, The History of the Digital Camera
inventors.about.com, Digital Camera
en.wikipedia.org, History of the Camera - Digital Cameras

Afbeelding

pixabay.com, Fujinon

Partners: 

Tijdperken: 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!