De geschiedenis van de Joden - Simon Schama

Simon Schama schrijft de geschiedenis van het Joodse volk, vervat in de geschiedenis van de wereld. Als een van de beste historici van onze tijd kan Schama de feiten van duizenden jaren aaneensmeden tot één adembenemend verhaal. Van Mozes tot psychoanalyse, van de Bijbel tot de Westelijke Jordaanoever, van cultuur tot en met wetenschap, van kunst tot religie: hij laat zien dat Joden van een beslissende invloed zijn geweest op de ontwikkeling van de wereld.

Dit is het boek dat Schama altijd al wilde schrijven. Tijdens het werk eraan nam de omvang steeds toe, totdat het niet meer mogelijk bleek om het in één boek vast te leggen: De geschiedenis van de Joden zal daarom in twee delen zal verschijnen.

Deel 1, De woorden vinden, behandelt de periode 1000 v. Chr. – 1492 en verschijnt in Nederland op 27 november. De Engelse editie verscheen gelijktijdig met de BBC-documentaireserie die momenteel nog loopt: The Story of the Jews, gepresenteerd door Simon Schama zelf.
Deel 2, Het lot van de wereld, verwacht in het najaar van 2014, gaat van 1492 tot nu.

Simon Schama, geboren in Londen in 1945, doceerde vanaf 1966 geschiedenis in Cambridge, Oxford en Harvard. Hij is thans hoogleraar Geschiedenis en Kunstgeschiedenis aan Columbia University. Voor de BBC maakt en presenteert hij documentaires over deze onderwerpen.

Bij uitgeverij Contact publiceerde hij eerder, onder andere, zijn bestsellers Overvloed en onbehagen. De Nederlandse Cultuur in de Gouden Eeuw, Landschap en herinnering en De ogen van Rembrandt. Vorig jaar verscheen van hem De kracht van kunst, het begeleidende boek bij de gelijknamige, Emmy-Award winnende tv-serie.

Verschillende van zijn boeken werden bekroond. Overvloed en onbehagen was zijn wereldwijde doorbraak, die begon in Nederland. Bij De geschiedenis van de Joden werd een BBC-documentaireserie gemaakt: The story of the Jews.

Dit is het eerste deel van het boek dat Simon Schama altijd al heeft willen schrijven: Possibly the greatest story ever told, een grootse geschiedenis van het Joodse volk in de geschiedenis van de wereld. Van Mozes tot psychoanalyse, van de Bijbel tot de Westelijke Jordaanoever, van de cultuur tot en met de wetenschap: op al deze terreinen zijn Joden van een beslissende invloed geweest op de ontwikkeling van de wereld.

Schama vertelt dit verhaal met de weidse blik die hem tot een van de beste historici van onze tijd maakt: een geschiedenis waarin schoonheid en gruwelen een even grote rol spelen.

Dit verhaal beslaat duizenden jaren, en continenten: van India tot Andalusië, van de markt in Caïro tot de straten van Oxford. Van een Joods koninkrijk in de bergen van de zuidelijke Arabische wereld, een Syrische synagoge, Romeinse catacomben: overal klinkt dit verhaal. Bijbelverhalen, liefdespoëzie, geschiedenis: dit is een zeldzaam rijk boek.

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.