luier

De geschiedenis van de luier

Tegenwoordig gebruiken we voor onze baby’s de meest comfortabele en hygiënische luiers, maar vroeger was dat wel een ander verhaal. Hoe is deze onmisbare uitvinding eigenlijk tot stand gekomen?

Luiers in de oudheid

Er zijn bewijzen gevonden dat beschavingen uit de oudheid verschillende manieren hadden om in hun baby’s behoeften te kunnen voorzien. Zo zijn er sporen gevonden die aantonen dat vrouwen in het Romeinse rijk bladeren in dierenvellen wikkelden en die om hun jonge kinderen deden. Aan de andere kant van de wereld gebruikten de Inuit mos en zeeleeuwvellen als luier.

Luiers in de vroegmoderne tijd

Rond 1800 werd er al gebruik gemaakt van een voorloper van de moderne luier. Deze bestond uit een rechthoekige of driehoekige linnen of katoenen stuk stof die om het lichaam van de baby werd gebonden. In de 20e eeuw werd deze luier langzaam verbeterd door bijvoorbeeld de uitvinding van de veiligheidsspeld. Ook kwam men door de wetenschap meer te weten over de persoonlijke hygiëne en de werking van bacteriën. Door deze nieuwe bevindingen kookten moeders de katoenen wasbare luiers van hun kinderen om de bacteriën die erin zaten te doden en de luier schoon te maken.

De moderne luier

Tot in de jaren ‘50 van de vorige eeuw werden luiers op deze manier gekookt en gewassen. Tot de Amerikaanse moeder Marion Donovan met een briljante uitvinding kwam. Donovan was het tijdens de tweede wereldoorlog helemaal zat dat ze telkens weer luiers moest wassen en dat de behoefte van het kind ’s nachts door de katoenen luier heen in het bed terecht kwam. Daardoor besloot ze van een stuk parachutestof een luier te fabriceren. Deze liet geen water door en kon na gebruik worden weggegooid. Later perfectioneerde Donovan haar uitvinding door de veiligheidsspeld te vervangen door speciale drukknopjes die bevestigd waren aan de luiers. In de jaren ’60 steeg de interesse van fabrikanten in wegwerpluiers. Zo werd de parachutestof vervangen door absorberend papier en werd er elastiek aan de luier toegevoegd. Toen in de jaren erna de concurrentie in de luiersector toenam, ging de ontwikkeling van nieuwe technologieën steeds sneller. Lang waren die luiers populair, maar inmiddels komen veel ouders daarvan terug. Die wegwerpluiers zorgen namelijk voor een enorm afvalprobleem. Dankzij verbeterde technieken zijn er nieuwe mogelijkheden om op een duurzame én hygienische manier wasbare luierbroekjes te ontwikkelen. 

Afbeelding:

Partners: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.