geschiedenis matras

De geschiedenis van de matras

Een belangrijke voorwaarde voor een heerlijke nachtrust is het hebben van een goed matras. Door de eeuwen heen zijn er verschillende soorten bedden en matrassen geweest, maar het exemplaar dat we tegenwoordig kennen, vindt zijn oorsprong in de 19e eeuw. Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van de matras.


De oude Egyptenaren en Romeinen


10.000 jaar geleden, in de Neolithische tijd, begonnen mensen al te slapen op primitieve vormen van ‘bedden’. Het was 3400 jaar v Chr. dat Egyptische farao’s de voordelen ontdekten van het van de grond liften van het slaapoppervlak. Hier ontstond dus het eerste bed. Koning Toetanchamon zou een bed hebben gehad van ebbenhout en goud. De gewone man sliep op palmbogen die in een hoek van het huis op een hoopje bij elkaar lagen. Ten tijde van het Romeinse rijk ontstond het eerste luxe bed. Deze bedden werden vaak versierd met goud, zilver of brons en hadden matrassen die gevuld waren met riet, hooi, wol of veren.


Lodewijk XIV & zijn 413 bedden


Tijdens de Renaissance werden matrassen gemaakt van erwtenschillen, stro of soms veren. Dit werd dan gevuld en vervolgens bedekt  met weelderige fluweel, brokaat en zijde. Lodewijk XIV was in de 17e eeuw de koning van Frankrijk en was een man die buitensporig dol was op zijn bed. Zo hield hij vaak hof in de koninklijke slaapkamer. Er wordt gezegd dat hij 413 bedden bezat en dat hij een speciale voorkeur had voor de zeer grote en opzichtige varianten van het bed. Aan het einde van de 18e eeuw ontstonden het gietijzeren bed en katoenen matrassen. Samen boden ze een slaapplek die minder aantrekkelijk was voor insecten. Tot die tijd werd ongedierte min of meer geaccepteerd als onderdeel van zelfs de meest royale bedden.


Van futon matras tot waterbed


In 1865 werd de eerste veerspringconstructie voor bedden gepatenteerd. In de 20e eeuw werden matrassen en fatsoenlijke bedden gemeengoed. In de jaren ’30 werden binnenverings-matrassen serieuze kanshebbers voor de dominante positie die ze vandaag de dag hebben in de VS en Canada. In de jaren ’40 werden futonbedden geïntroduceerd in Noord-Amerika. Een futon is een platte matras met een stoffen buitenkant die gevuld is met katoen, wol of synthetische tussenvulling. Tijdens de jaren ’50 kwamen schuimrubberen matrassen en kussens op de markt, terwijl in de jaren ’60 het moderne waterbed bekend werd. Het bekende luchtbed werd in de jaren ’80 geïntroduceerd en 10 jaar later werden queensize matrassen de populaire keuze voor veel mensen. Tegenwoordig kan er dan ook online besteld worden, zoals via Matrasaanhuis.nl waar uit verschillende soorten matrassen gekozen kan worden en die ook getest zijn door de consumentenbond.  

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.