Wikipedia.org: Pheidippides

De geschiedenis van de populaire sport hardlopen

Mensen doen al eeuwenlang aan hardlopen. Tijdens de tijd van jagers en verzamelaars waren we vooral achter de dieren aan het rennen om ze te vangen. Later werd hardlopen bij de Romeinen en Grieken een olympische sport. Nu is hardlopen een van de populairste sporten. Het wordt vooral gedaan na het werk en is erg toegankelijk doordat er weinig materialen gekocht dienen te worden.  


De slag bij Marathon (490 v.Chr.)


De eerste Olympische Spelen in Olympia (Griekenland) in 766 v.Chr. bestonden alleen uit een hardloopwedstrijd van 190 meter. Dat werd als de ultieme sport gezien. Naast deze korte sprint, is de marathon de bekendste  vorm hardlopen in wedstrijdverband.  De marathon is vernoemd naar een beroemd voorbeeld in de Griekse en Romeinse tijd, de slag bij Marathon (490 v.Chr.). De Atheners en de Perzen vochten tegen elkaar in de Grieks-Perzische oorlogen (5de eeuw v.Chr.). Bij het plaatsje Marathon in Griekenland kwamen de twee legers tot botsing. Athene wist deze slag op het laatste moment te winnen en om de achtergebleven Atheners dit te laten weten, stuurden ze een soldaat naar Athene. De soldaat, Pheidippides, moest 40 kilometer hardlopen en nadat hij het goede nieuws had gebracht, viel hij dood neer. Hij had twee dagen aan een stuk gerend.


Olympische spelen 1908


De marathon is sinds 1896, het begin van de moderne spelen, een officiële olympische wedstrijd. Men wilde een grote wedstrijd hebben die eer deed aan de Olympische spelen in het oude Griekenland. De legende van Pheidippides werd daarvoor gebruikt en dus werd de wedstrijd Marathon genoemd. In het begin was de marathon nog 40 kilometer. In 1908 werd de afstand echter veranderd naar 42 kilometer en 195 meter door de Britse koninklijke familie. De finish moest voor direct plaatsvinden voor hun tribune en daarom werd de afstand verlengt naar precies 42.195 meter. Vanaf toen is deze iets wat vreemde afstand altijd hetzelfde geweest.


Nu hardlopen populaire sport


Naast de olympische marathon worden ook in veel landen marathons georganiseerd voor de gewone mens. Hardlopers kunnen zich inschrijven op een bepaalde afstand en lopen voor hun eigen plezier. Vaak doen duizenden mensen hier aan mee. Daarnaast wordt hardlopen door veel mensen gedaan als activiteit tussendoor om de conditie op pijl te houden. Er zijn dan ook tal van bedrijven die hardloopspullen  verkopen, zoals Hardloop-geest.nl. Genoeg aanbod om in de sporen te kunnen treden van de soldaat Pheidippides.

Bronnen:


Kunstencultuur.info.nl: Slag bij Marathon Hardloop-geest.nl Quest.nl: lengte marathon


 


Afbeelding:


Wikipedia.org: Pheidippides

Partners: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!